Évzáró a törökökkel a Puskás Stadionban – beharangozó

2012. október 16-án kedden este búcsúzik az évtől és a közönségétől a magyar labdarúgó válogatott. 2012-ben a csapat utolsó hivatalos mérkőzése következik, Törökország ellen játszunk VB selejtezőt. Nem szeretném a sorsdöntő kifejezést használni, mivel elcsépelt, de ennek a mérkőzésnek a kimenetele sok mindenről fog dönteni. Elsősorban arról, hogy mit ér a Tallinn-ban elért győzelem. Ha nyerünk, sokat, ha döntetlen, keveset, ha kikapunk, semmit. Gyakorlatilag ez a helyzet. Egy sebzett, bizonyítani akaró török válogatott érkezik hozzánk, akik a világbajnoki selejtezőket nem az általuk elvárt eredményekkel kezdték. Az első mérkőzésen nagyon jól játszva, gólokkal verhették volna idegenben Hollandiát, de a kihagyhatatlant is kihagyták. Aztán a hollandok találtak egy gólt, majd a legvégén, amikor az egész török csapat kitámadott, megkapták a másodikat. Igen, azzal a Hollandiával játszottak így, akik néhány nappal ezután megalázó vereséget mértek ránk itthon. A második mérkőzésen otthon verték 3-0-ra az észt nemzeti tizenegyet, egy korai észt kiállítás után gyakorlatilag bedarálták őket. Ezt követte otthon a románok elleni 0-1 egy olyan mérkőzésen, ahol a törökök, ha másnap reggelig játszanak, akkor sem lőttek volna gólt. Ez óriási csalódás volt a válogatottnak és a török közvéleménynek egyaránt. Most jövünk mi. Ha itt is kikapnak, akkor talán haza sem mernek menni a népharag miatt. Nem jött ez jókor nekünk. A feladat adott a mi csapatunknak, meg kell oldani legjobb tudásuk szerint.

A török labdarúgó válogatott

A török válogatott hemzseg a nemzetközi szinten is elismert labdarúgóktól és sztároktól. A csapat alapvetően a Galatasaray-ra és a Fenerbahce-re van építve, ez garantálja az összeszokottságukat. Otthon játszik már az egyik legismertebb török játékos: Hamit Altintop (Galatasaray), aki a Schalke 04 és a Bayern München játékosa is volt, légiósként keresi a kenyerét Arda Turan és Emre Belözoglu (mindkettő Atletico Madrid), Ömer Toprak (Bayer Leverkusen), Nuri Sahin (Liverpool), aki a Real Madrid játékosa, kölcsönben van a Mersey partiaknál, Mehmet Ekici (Werder Bremen), Sercan Saraer (Greuther Fürth), Mevlüt Erdinc (Rennes) és Tunay Torun (VfB Stuttgart). Sérülés miatt nem utazik Budapestre Mehmet Topal (Fenerbahce), Selcuk Inan (Galatasaray) és Burak Yilmaz (Galatasaray). Helyettük Abdullah Avci szövetségi kapitány két játékost hívott be a keretbe: Serdar Kurtulust, a Gazientepspor védőjét, valamint Jem Paul Karacant a Reading középpályását. Sérült, de utazik Arda Turan (Atletico Madrid) és Gökhan Gönül (Fenerbahce). Ne kételkedjünk abban, hogy játszani fog a mai török labdarúgás talán legnagyobb sztárja Arda Turan (Atletico Madrid), akinek a képességeiről meggyőződhettünk az UEFA szuper kupa döntőjében, és láthatjuk hetente a spanyol bajnokságban. Egészen kivételes tudású játékos. Szerintem, aki utazik, az felépül keddre, és egész biztosan Abdullah Avci szövetségi kapitány rendelkezésére fog állni. Eddig mindhárom meccsükön Emre Belözoglu (Atletico Madrid) kezdett és Nuri Sahin (Liverpool) váltotta egyszer félórát kapva, kétszer bő tíz percet. Ebből is látszik, hogy milyen erős keret a törököké. Az viszont mindenképpen jellemző rájuk, hogy a teljesítményük ingadozó, a világon bárkit képesek megverni, viszont képesek bárkitől ki is kapni. Ha hagyjuk őket játszani, akkor végünk van, ha elrontjuk a játékukat, mint a románok, nyerhetünk. Álszent dolog volna nem elismerni, hogy a török keret nagyságrendekkel erősebb, és értékesebb, mint a miénk. De a labda gömbölyű, nem mindig az erősebb csapat nyer. Az eddigi három selejtező mérkőzés alapján a török kezdőcsapatot a következőképpen tippelem: Volkan Demirel (Fenerbahce) – Gökhan Gönül (Fenerbahce), Hasan Ali Kaldirim (Fenerbahce), Semih Kaya (Galatasaray), Ömer Toprak (Bayer Leverkusen) – Arda Turan (Atletico Madrid), Emre Belözoglu (Atletico Madrid), Hamit Altintop (Galatasaray), Sercan Saraer (Greuther Fürth) – Umut Bulut (Galatasaray), Tunay Torun (VfB Stuttgart).

A magyar labdarúgó válogatott

A mi válogatottunknál a legnagyobb gondot Juhász Roland (Anderlecht) és Dzsudzsák Balázs (Dynamo Moszkva) két sárga lapos eltiltása okozza. A két sztenderd kezdő ember, mondhatni, a csapat sztárjátékosai nem játszhatnak. Ebből igazán Dzsudzsák Balázs esete a dühítő, mert kellő fegyelemmel mindkét sárga lapot megspórolhatta volna. Példát vehetne Cristiano Ronaldoról, aki a fél spanyol bajnokságot 4 sárga lappal játszotta végig, fegyelmezte magát és nem kapott többet. Nem attól lesz sztár valaki, hogy kakaskodik, folyamatosan reklamál a bírónál. Az ezekből kapott sárga lapok az igazán bosszantóak. Ha gólhelyzet megakadályozásáért valaki pirosat kap, vagy taktikai faultért a középpályán sárgát, benne van a pakliban, de ezek nem. Némi önvizsgálattal ez a továbbiakban orvosolható, biztosan Cristiano Ronaldonak sem volt könnyű leküzdeni a temperamentumát, ha neki sikerült, Balázsnak is fog. Korcsmár Zsolt sérülése okozhat még némi fejfájást Egervári Sándor szövetségi kapitánynak, de őszintén remélem, hogy ez keddre meggyógyul, játékra jelentkezhet Korcsmár Zsolt. Juhász Roland távollétében nagy szükség lesz rá belső védőként, őszintén remélem, hogy a kapitány nem Lipták Zoltánban gondolkodik, mert szerintem akkor végünk. Több variációs lehetőség is lehet. Lehet egy Varga, Vanczák, Korcsmár, Kádár védelem, de egy Takács, Mészáros, Korcsmár, Kádár is, viszont Egervári Sándor nem egy kísérletező típus, főleg nem ilyenkor, meglépi azt, ami egyszer már csődöt mondott, de már volt, vagy amit súgnak neki. A középpályán kell a két szűrő. Pintér, Elek, vagy Pátkai, Pintér védekező középpályás párost tudok elképzelni. Isten ments egy szűrővel kimenni, mint Tallinn-ban, ezek nem az észtek, ha kapunk két gólt, már az elején, akkor már késő fogni az ősz, kopaszodó fejet. Az várható, hogy a törökök nekünk fognak esni, minél hamarabb gólt akarnak lőni. A középpálya annyiban módosulna, hogy Gera Zoltánt tenném Dzsudzsák Balázs helyére, nem ismeretlen neki a baloldali támadó középpályás poszt. Ha az ék Németh Krisztián. akkor Koman Vladimir játszana, ha Szabics Imre, vagy Szalai Ádám, akkor Koltai Tamás. Összességében a következő kezdőcsapatot tippelem a mieinknél: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers) – Varga József (DVSC-TEVA), Vanczák Vilmos (FC Sion), Korcsmár Zsolt (Brann Bergen), Kádár Tamás (Roda Kerkrade) – Pintér Ádám (Real Zaragoza), Elek Ákos (Diósgyőr) – Koman Vladimir (Kuban Krasnodar), Hajnal Tamás (VfB Stuttgart), Gera Zoltán (West Bromwich Albion) – Németh Krisztián (Roda Kerkrade). Aztán innen több variációs lehetőség adódik cseréknél.

Daniele Orsato, a mérkőzés olasz játékvezetője

Beszéljünk néhány szót a mérkőzés játékvezetőjéről. Daniele Orsato lesz a vezetőbíró, egy montecchio-maggiore-i születésű közel 37 éves olasz villamosmérnök. Megint sikerült kifogni egy komoly kártyajátékost. 2010-től tagja az olasz FIFA-keretnek. Ebben az évben eddig 16 mérkőzést vezetett, ennek túlnyomó többségét a Serie A-ban. Ebből van kettő Coppa Italia mérkőzés, valamint a román kupadöntőt is ő vezényelte le, itt a Rapid Bucuresti és a Dinamo Bucuresti küzdött meg egymással a kupáért. Csak a teljesség kedvéért, a Dinamo Bucuresti nyert 1-0-ra, Orsato 4 sárga lappal hozta le a meccset. Nemzetközi szinten van egy Európa Liga mérkőzése, augusztus 31-én a Rosenborg – Legia Warszawa (2-1 ; 5 sárga lap), egy Bajnokok Ligája meccs, szeptember 18-án a Dinamo Zagreb - FC Porto (0-2 ; lap nélkül). Jutott neki egy barátságos válogatott mérkőzés, augusztus 15-én a Franciaország – Uruguay (0-0 ; 5 sárga lap). Ebben az évben az eddig levezetett 16 mérkőzése alatt 87 sárga és egy piros lapot osztott ki. Ez meccsenként átlag 5 sárga. Egy meccse volt lap nélkül, mint az előzőekben látható, pont a BL Dinamo Zagreb – Porto. A Juventus - Milan bajnokin viszont 10 sárgát szórt. Pirosat nem nagyon ad, de ez nem volt mindig így. 2010 előtt hasonló ütemben szórta a pirosakat is, mint a sárgát. Valószínűleg szólhattak neki, hogy nem feltétlenül neki kellene a meccseket eldönteni, ez lehetett a FIFA-kerettagság ára. Ez a szokása erősen csitult, de a sárga kártya azóta is nagyon könnyen kijön a zsebéből. Mindenképpen ügyelni kell rá és fel kell készülni a játékvezető felfogására és ezt kéretik a játékosoknak be is tartani.

A törökök eddig összesen két sárga lapot kaptak, mindkettőt a hollandok ellen, nevezetesen Hasan Al Kaldirim (Fenerbahce) és Tunay Torun (VfB Stuttgart). A másik két meccsüket lehozták lap nélkül. Nálunk Juhász Roland és Dzsudzsák Balázs két sárgás eltiltását tölti, a veszélyeztetettek: Koman Vladimir, ő Andorra ellen kapta, valamint Korcsmár Zsolt, ő Hollandia ellen.

Ez lesz a 12. mérkőzésünk Törökországgal. 6 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség az eddigi mérlegünk. Az első mérkőzésen 1952. július 24-én Kotkában az aranycsapat 7-1-re győzött. Sebes Gusztáv szövetségi kapitány vezetésével a mieink a következő összeállításban játszottak: Grosics Gyula - Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály - Bozsik József, Zakariás József - Csordás Lajos, Kocsis Sándor, Palotás Péter, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán. A gólszerzők: Palotás Péter (18'), Kocsis Sándor (22', 72'), Lantos Mihály (48'), Puskás Ferenc (64', 90'), Bozsik József (70') illetve Gürdal (57'). Az utolsó 3 mérkőzést viszont úgy veszítettük el, hogy még csak gólt sem tudtunk rúgni. Utolsó győzelme a csapatunknak több, mint 22 éve volt, 1990. szeptember 7-én, a Megyeri úton barátságos mérkőzésen 4-1 arányban győztünk. Arról volt ez a mérkőzés nevezetes, hogy hosszú-hosszú idő után először játszhatott a válogatott a koronás címerrel díszített mezben, kicsit kezdetleges módszerrel, minden mezre külön varrtak fel egy fehér textilt, rajta a koronás címerrel. Igen, ez az idő a rendszerváltás hajnala volt. A magyar válogatott Mészöly Kálmán szövetségi kapitány irányításával a következő összeállításban lépett pályára: Petry Zsolt - Aczél Zoltán, Garaba Imre, Limperger Zsolt, Mónos Tamás - Kozma István (Urbányi István 66'), Bücs Zsolt (Eszenyi Dénes 80'), Marozsán János (Petres Tamás 60'), Szalma József (Keller József  45') - Kiprich József, Kovács Kálmán. A gólszerzők: Kovács Kálmán (3'), Kozma István (5'), Kiprich József (8', 75'), illetve Colak (54'). Utolsó gólunkat a török válogatott ellen 1994. szeptember 7-én a Népstadionban, egy 2-2-re végződő mérkőzésen Halmai Gábor szerezte, ennek is már több, mint 18 éve. Ez EB selejtező mérkőzés volt, érdekesség, hogy a bíró szintén olasz volt, bizonyos Pierluigi Pairetto.

Hajrá magyarok!!! Mindent bele!!!

Kedden este a 20:30 órakor kezdődő mérkőzésre a Puskás Ferenc Stadion remélhetőleg dugig megtelik, az ország apraja és nagyja leül a TV-készülékek elé, a helyszínen hatalmas hangzavarral, otthon pedig fehéredő kezekkel szurkolva meglehet az újabb győzelem. Ehhez viszont nagyon okosan és taktikusan kell játszanunk a lényegesen nagyobb játékerőt és értéket képviselő török válogatott ellen. Végig koncentrálva, türelmesen és fegyelmezetten játszva lehetünk csak sikeresek. 150 évig itt „vendégeskedtek” a törökök nálunk, akkor is kizavartuk őket, most csak pár napra jönnek, zavarjuk haza most is őket vereséggel és keseregjenek ők, ne mi. Az évzáró legyen ünnep. A szurkolókon nem múlik, most a játékosokon a sor.

HAJRÁ MAGYAROK!!!