Petneházi Márk, akivel garantált a feljutás…

Petneházi Márk október 4-én lesz 26 éves, a legjobb korban lévő labdarúgó. Itt az ideje, hogy egy olyan szezont tudjon maga után, amire mindenki csak csettinthet, ezzel csapata, a Dunaújváros PASE is sokat profitálhat. A képességei adottak, remélem most már a szerencse faktor is mellé áll, mert nagyon megérdemli ez a rendkívül szimpatikus, szerény fiatalember. A tavalyelőtti szezonban feljutott az NB I-be a Mezőkövesd-Zsóryval, télen eligazolt a Dunaújváros PASE csapatához, velük ismét felkerült az magyar élvonalba. A Mezőkövesd-Zsóry viszont Petneházi Márk nélkül visszaesett az NB II-be, de Márk az új csapatával ismét az NB I-es szezont kezdi.

Számomra a Petneházi név régen nem ismeretlen, hiszen édesapjával, Petneházi Györggyel együtt katonáskodtunk Pécsett. Ő is futballista volt, az akkori kor szellemének megfelelően a Honvéd Steinmetz SE labdarúgó csapatában szolgálta a dolgozó népet és védte a „szocialista hazát”. Előttem van ma is az a kép, amikor jöttek a katonakönyvükért, a hosszú folyosón, ahová csak a két végéről tűzött be a fény, csak két sziluettet lehetett látni, Petneházi Gyurit és az elmaradhatatlan „ikertestvérét”, mindig együtt mentek mindenhová, a tőle jó 20-25 cm-el magasabb Bodó Rezsőt. Utána még egyszer találkoztunk Kazincbarcikán, amikor a Szarvas csapatával vendégeskedtek errefelé. Márk pályafutását a vezetékneve után régebben is figyelemmel kísértem, és nagyon örülök neki, hogy új csapatában jól érzi magát, most jöhet egy igazán kiugró teljesítmény. Ennek kapcsán kértem tőle egy interjút.

1. Szia Márk! Mesélj valamit magadról, hogy kezdted a focit, mikor fordult meg először a fejedben, hogy profi futballista leszel?

Három-négy éves lehettem, amikor focizni kezdtem apukám hatására és nem sokkal később már eldöntöttem,hogy ezt minél magasabb szinten szeretném majd csinálni.

2. Amikor tavaly szezon közben Dunaújvárosba igazoltál, gondoltad volna, hogy ismét egy NB I-be feljutást ünnepelhetsz, mint egy évvel korábban Mezőkövesden?

Igen, ezzel a céllal szerződtem Újvárosba, ismét az első osztályban akartam játszani.

3. Miért jöttél el Mezőkövesdről és mi döntött abban, hogy a Dunaújváros PASE-t választottad?

A több játéklehetőség volt a fő ok, maradjunk ennyiben. Nagyon tetszett a DPASE vezetőinek tudatos építkezése, végtelenül pozitív gondolkodása és a játékosokhoz való közvetlen viszonya.

4. Hogy érzed magad a városban, milyenek a dunaújvárosi emberek, mennyire szeretik a focit és csapatot?

Jól érzem magam a városban és úgy vettem észre, hogy az emberek is szeretik a focit, a csapatot, kijárnak a meccsekre és idegenbe is mindig elkísértek minket szép számmal.

5. Azt tudjuk, hogy 2 évet töltöttél Angliában a Plymouth Argyle-ben. Azt is tudjuk, hogy Téged nem küldtek el, sőt marasztaltak. Egyes szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy, ha ott maradsz, mára már a Premier League-ben játszanál. Miért döntöttél mégis úgy, hogy hazajössz?

A Plymouthnál lejárt a szerződésem, amit nem hosszabbítottak meg, de felajánlották, hogy harmad- vagy negyedosztályban találnak nekem csapatot, akkori fejjel úgy döntöttem hogy hazajövök. A Premier League magas lenne, én örülnék a legjobban,ha olyan szinten tudnék játszani.

6. Milyen az új keret, milyen célokért küzd a csapat a következő szezonban? Erősödtetek? Az újonnan érkezőknek sikerült beilleszkedni a csapatba meglátásod szerint?

Úgy gondolom erősödtünk, az új játékosok is gyorsan beilleszkedtek, nem volt gond. A célunk elsősorban a bent maradás, de kíváncsi vagyok, hogy mire leszünk képesek.

7. Melyik a kedvenc ételed, italod, zenéd, meccs előtt szoktál-e zenét hallgatni és ha igen, mit?

Kifejezetten kedvenc ételem nincs, szinte mindent megeszem, ami egészséges. Inni majdnem mindig vizet iszom. Szoktam zenét hallgatni, ezen a téren a hip hop, illetve a rap a kedvenc.

8. A focin kívül még melyik sportot szereted igazán, melyeket kíséred figyelemmel?

Kosárlabdát és az amerikai focit mindig nézem, ezen kívül mást csak akkor, ha a magyarok is érdekeltek benne.

9. Melyik a kedvenc külföldi csapatod, ki a kedvenc játékosod?

A Real Madrid a kedvenc csapatom, játékos viszont most nincs, anno Zidane volt.

10. Most fejeződött be Brazíliában a labdarúgó VB. Melyik csapatnak szurkoltál, ki tetszett a legjobban, szerinted mi volt a legkellemesebb és a legkellemetlenebb meglepetés?

A braziloknak szurkoltam, de a német csapat tetszett a legjobban. Kellemes meglepetés Kolumbia volt, a belgáktól többet reméltem.

11. Németország világbajnoki győzelméről mi a véleményed? Megérdemelten lettek negyedszer is világbajnokok?

Szerintem teljesen megérdemelten lettek a németek a világbajnokok, végig kiegyensúlyozottak voltak, de annak tudatában, ahogy ők felkészültek a tornára, ez egyáltalán nem meglepő.

12. Egyiptomban néhány évvel ezelőtt Magyarország korosztályos világbajnokságon bronzérmet szerzett. Az akkor ott játszó játékosok közül többen feltűntek az idei felnőtt VB-n. Honduras, Ghana, kiemelve Costa Ricát, akit éppen a bronzmeccsen győztünk le. Mi lehet az oka annak, véleményed szerint, hogy az ott nagy tehetségnek kikiáltott korosztályos magyar nagy tehetségek elkallódtak, vagy itthon, nem igazán kiemelkedően játszanak, vagy külföldön vergődnek, javarészt a padon. Egyedül Gulácsi Péter a kivétel.

Ennek sok oka lehet, de az erről alkotott véleményemet nem szeretném megosztani.

13. Mik a távlati terveid, gondolok a futballra, valamint az azt követő, jóval hosszabb időszakra. Vannak konkrét elképzeléseid? Tanulsz valahol, vagy tervezed?

A tervem annyi, hogy a lehetőségeimhez képest a legmagasabb szinten űzzem a labdarúgást, a későbbiekre is vannak terveim, de jelenleg csak a focira koncentrálok. A Kodolányi János Főiskolán tanulok turizmust és vendéglátást

14. Mi volt az első futball élményed? Mire emlékszel először tisztán, amit láttál?

Az első nagy élményem a ’94-es világbajnokság volt, azon belül is a tizenegyes párbaj a döntőben, arra tisztán emlékszem.

15. Ha visszamehetnél az időben és újra egy, a labdával ismerkedő kis srác lennél, úgy a ’90-es évek elején, mit csinálnál másképp az azt követő időben?

Az angliai évekig mindent ugyanúgy csinálnék.

16. Végül azt kérem tippeld meg, hogy a csapatod a Dunaújváros PASE hanyadik helyen végez a hamarosan kezdődő bajnokságban!

Nem szeretek tippelgetni, azt akarom elérni, hogy a csapat mindenképpen az első osztályban maradjon!

Köszönöm az interjút Márk, sok sikert kívánok Neked és a csapatodnak a Dunaújváros PASE együttesének is.