Video Assistant Referee (VAR)

Nagyon sok futballkedvelő várta a videobíró (VAR) bevezetését a fociban, remélve ezzel, hogy megszünteti a bírói hibákat, csalásokat. A topbajnokságokban használják több, kevesebb sikerrel, igaz, ehhez azért tartoznak nemzeti sajátosságok is.

Bevallom őszintén, kevés Bundesliga meccset nézek, így arról igazán nem tudok véleményt mondani, de amit láttam, ott jól működött a VAR. Gyorsan, jól segítették egymás munkáját. De ezt abból a kevésből szűrtem le, amit láttam.

Olaszországban más a helyzet. Ott simán mondhatjuk, hogy vannak a csapatok közül egyenlők és egyenlőbbek. A VAR a les esetében a vonalhúzásnál azzal tud játszani, hogy amíg a labda elrúgása történik, néhány századmásodpercre, vagy kicsit tovább a passzoló játékos lábát éri a labda. Közben persze a többiek mozgásban vannak. Így akkor állítja meg a VAR a labda elrúgásának pillanatát, amikor akarja. Ez véleményes esetnél bizony döntő lehet. Miután már centikben mérünk, olyan szabálymódosítás kellene, amely egyértelműen megállapítja, hogy onnantól, ahogy a passzoló játékos hozzáér a labdához, addig amíg a lábát el nem hagyja, van olyan pillanat, hogy nincs les, akkor az nem les. Segítendő a támadójátékot. A kezezés szabályát félig megoldották a Bánki Dodit idézve, alpakkaöltönyös húgyagyúak. Oké, ha a támadójátékos kezét éri bárhogy a labda az kéz. A védőjátékos kezezésénél viszont teljes a káosz. A világon senki sem tudja, hogy a védőjátékos kezezését hogy ítéljék meg, így százféleképpen értelmezik és százféleképpen ítélnek. Ez nagyon súlyos probléma. Következetesen kellene bíráskodni, de ez így nem megy. 

Spanyolországban a bírók amúgy is szörnyűek. Mindig is utáltam azokat bírókat, akik azt gondolják, hogy a meccs egyedül róluk szól, teátrális mozdulatokat tesznek, miattuk áll percekig a játék, mert szerepelni akarnak. Provokálják az amúgy is felfűtött állapotban levő játékosokat és alig várják, hogy lapokat adhassanak, de igazán a pirosnak örülnek. Az ilyenek főként Dél-Amerikában vannak, de Európában a spanyolok állnak ehhez a legközelebb. Bármilyen furcsa, a VAR-t a játékvezetés színvonalához képest nem használják rosszul. Spanyolországban, ha a bírók rosszak is, a VAR-ral mindenképpen igazságosabb eredmények születnek az elmúlt évekhez képest.

Anglia a nagy csoda. Már az összes topbajnokságban volt VAR, itt nem. Csak az idén vezették be, gondolom szóltak, bíró nem megy komoly meccset vezetni, ha az országában nincs VAR. A szezon elején mintha nem is lett volna. Az azt kezelő bíró nyugodtan elmehetett volna egy pubba TV-n nézni a meccset, közben letolhatott volna néhány Guinesst, a lőtéri kutya sem kereste volna. Aztán egyszer csak, úgy a 7-8. forduló környékén már néha beleszóltak, biztos szóltak nekik, hogy ébresztő, pénzt kaptok ezért. Az egyik legnagyobb gond a Premier League-el, hogy kiöregedett bírók fújnak és halmoznak hibát hibára. Ráadásul a legnagyobb rangadókat is nekik adják. Gondolok itt az 50 éves Jonathan Mossra és a 49 éves Martin Atkinsonra, még itt lehetne Howard Webb is, ő fiatalabb mindkettőjüknél, ha akarna és nem vonul vissza, biztos ő is itt lenne. Mossal és Atkinsonnal az van, hogy amit tavaly befújtak volna, most nem fújják be, ott a VAR. A VAR-nál ülő meg nem mer beleszólni a nagy hatalmú bírók ítéletébe. Ezzel az erővel, amilyen fizikai állapotban van Bede spori, ő is vezethetne simán PL meccset egyáltalán nem lenne kirívó lefelé a mezőnyből, inkább felfelé. Anglia az egyetlen ország, ahol VAR nélkül igazságosabb volt a bajnokság, de ez csak az arrogáns, nagyképű, a VAR-t bojkottálni akaró bírók miatt van. Nem értem, ha Európában mondjuk egy Shamrock Rovers-Tromsö EL selejtezőt 45 év felett nem lehet vezetni, akkor ez Angliában sokkal nagyobb iramú, sokkal fontosabb meccseken ettől 5 évvel idősebb is vezethet. A játékvezetés Angliában közröhej tárgya, a következő szezontól ezt át kell gondolni és a PL-ben vezető bírók sorában döntő átalakításokat kell végezni.

Érdekes módon a BL-ben már jobban figyelnek a sporik a VAR-ral való együttműködésre, mint a saját bajnokságukban. Muszáj, mert ebben van a lóvé, ha legközelebb kimarad, az sokba kerül. Otthon meg úgyis én vagyok a király, mondja az önmagával nagyon elégedett, arrogáns, seggfej bíró..

Az amerikaifutball átment ugyanezeken a gyermekbetegségeken. Még mindig nem tökéletes a videorendszer, de tanulva a hibáikból folyamatosan tökéletesítik. Ha az NFL vezetőivel konzultáltak volna a FIFA és az UEFA "nagyjai", sok problémát megelőzhettek volna. Igaz, akkor a hatalmas arcból és az alpakkaöltönyből (idézet újra Bánki Doditól) is le kellene venni, de az nem nagyon megy.