Kassai a kritikára remek bíráskodással válaszolt

Sokáig gondolkoztam, hogy a szokásos forduló után értékelésemben írjam-e le azt, amit ezzel kapcsolatban akarok, vagy írjak egy külön posztot. Az utóbbi mellett döntöttem, mert a bírálatra is külön cikket szántam, akkor a tisztesség úgy diktálja, hogy a dicséretre is ez dukál.

Kassai Viktor vezette a tegnap esti MTK-Haladás meccset. Már a mérkőzés elején olyan dolgot láttam a játékos kijáróban, amit régen, Kassai Viktor mosolygott. A mérkőzést gyakorlatilag hiba nélkül hozta le, a háttérben maradt, tartózkodott minden teátrális mozdulattól, a játékosok partnerek voltak, reklamációk alig-alig voltak az ítéletei után. Kassaitól képességei és a nemzetközi játékvezetői rangsorban eltöltött helye alapján ilyen színvonalú játékvezetést vár el a magyar futballtársadalom. A lécet ő emelte nagyon magasra, így az elvárások is sokkal nagyobbak irányában.

A profispori.hu oldal válaszolt a nyílt levelemre, abban kérdéseket tett fel arra igyekszem válaszolni:

A következő mondatok hogyan kapcsolódnak a Ferencváros-Videoton mérkőzéshez?

A bírálatok nem a Ferencváros-Videoton mérkőzéssel voltak kapcsolatosak, hanem általában, nem erre kell leszűkíteni a dolgot.

”Kassai nem tartozik az okos bírók közé, fél kiló zselével a haján, öntömjénező, magabiztos tekintetével saját magáról is elhiszi, hogy ő a tévedhetetlen, a bírók királya, hogy a meccset miatta rendezik.”

Kiragadott mondat, ez a szövegkörnyezettel együtt értendő, arra vonatkozik, hogy okos bíró ilyen kétséges helyzetet nem fúj be, (Juhász-Alempijevic affér), nem fokozza tovább a hangulatot, kifelé is ítélhetett volna szabadrúgást, de a legokosabb az lett volna, ha tovább engedi az egészet. A meglökéssel kapcsolatban értem a szankciókat, Leonardot is értem, amire Puhl Sándor hivatkozik, de a tavalyi szezon vége felé egy mérkőzésen Kanta is lökdöste Kassait egy sárga lap után, de újabbat nem kapott, az egésznek semmi következménye nem lett, ezt viszont nem értem.

“pszichológusra lenne szüksége, be kellene állítani a viselkedését a pályán, mert a nézőt is irritálja az a beképzelt metakommunikáció”

Ez a saját véleményem volt, egészen a tegnap esti meccsig, ha világklasszis sportolók is igénybe veszik pszichológusok segítségét, akkor a egy menő játékvezetőnek sem kell emiatt szégyenkezni.

verbális terrorban tartja, hecceli és provokálja a játékosokat..

Kassai nem tiszteli a játékosokat, viszont elvárja, hogy mindenki hasra essen előtte.

Ez a tavalyi bajnokság során, ha visszanézik a mérkőzés után nyilatkozatokat, több edző nyilatkozata alapján szűrtem le, ehhez szorosan kapcsolódnak azok a metakommunikációs jelek, amiket a néző kívülről is lát. A testbeszéd sokat elmond mindenkiről.

Az oldal írja, hogy ő is megkerestek több NB I-es játékost, akik nyomatékosan cáfolták Kassai lekezelő stílusát. Nos, az edzők pont ezt kifogásolták, a játékosok pedig az edzőjüknek panaszkodnak, ezekről van konkrét tudomásom, de egy játékost és edzőt sem fogok kiadni, nem is szükséges, ott vannak a meccs utáni nyilatkozatok. Aktív játékos a retorziótól félve kevés merne másképp nyilatkozni, nem tudom mire számítottak. A civil életben sem célszerű a dolgozónak a felső vezetés kérdésére bíráni a munkahelyi vezetőjét, mert könnyen az utcán találhatja magát.

Kritikát meg lehet fogalmazni minden játékvezető működésével kapcsolatban, azonban azokat tényszerűen kell megtenni és nem olyan mondatokkal, amelyek valótlanok és csak tovább hergelik a nézőket, játékosokat.

Az, hogy mi valótlan és mi nem, azt sem a profispori.hu, sem én nem tudjuk egyértelműen megállapítani, hiszen én állítottam valamit, ők cáfolják, döntetlen. Ha valaki véleményt formál, az a saját tapasztalatai, a meglátásai, megérzései, az ezzel kapcsolatos nyilatkozatokból, a személyesen beszerzett információkból, valamint a megjelent sajtótermékek közlései alapján teszi. Én is így tettem. Az pedig, hogy a kollégájuk véleménye volt a bosszúból befújt büntető, azt el lehet olvasni a kommentek között, tehát a komment az tény. Nem hiszem egyébként, hogy ez nem igaz. A bírók is teljesen másképp beszélnek esetekről civilben, a fehér asztal mellett, mint hivatalosan, ez viszont a saját tapasztalatom..

Az, hogy a profispori.hu azt állítja, hogy én annak szurkolok, hogy Kassai szúrjon el valamit, az viszont rosszindulatú állítás, csúsztatás. A normális ember azért üt meg kritikus hangot valamivel kapcsolatban, ha azt szeretné, hogy valami jobb legyen. Ha valakit kritika ér, azért nem kell megsértődni, nem kell visszatámadni, nem kell mindenáron a mundér becsületét védeni, valamint a kritikát és a bírálatot nem kell még ezek után is nagy fekete betűkkel gyalázkodásnak nevezni. Fel kellene végre fogni, a játékvezetők sem szentek és sérthetetlenek, hiszen tudjuk, a magyar bírók közül is többet vitt el bilincsben a rendőrség. Ez nyilván nem vonatkozik mindenkire, ezzel csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy a bírók lepedője sem hófehér. Nem örülök senki kudarcának, nem csak a futballpályán, a civil életben sem. Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy én is feltettem kérdéseket, a profispori.hu-nak, ajánlottam, hogy milyen kérdésekkel foglalkozzanak, de ezek valahogy megválaszolatlanul maradtak, miután lezárták az ügyet, azok is maradnak.

Nem tudom, hogy Kassai Viktor olvasta-e ezt a nyilatkozatháborút, nem hiszem, hogy nem tudott róla, mert a profispori.hu nyilván felhívta, SMS-t küldött stb. és biztosította arról, hogy majd ők megvédik. Kassai Viktornak semmi szüksége a profispori.hu védelmére, nincs szüksége fogadatlan prókátorokra, önállóan is csattanós választ tud adni. Az MTK-Haladás meccset világszínvonalon vezette, senki semmi kivetnivalót nem találhat benne. Nehogy valaki azzal jöjjön, hogy ez csak egy magyar bajnoki volt, hiszen nem biztos, hogy egy magyar bajnokit könnyebb hiba nélkül lehozni, mint egy BL mérkőzést, sőt. Kassai teljesítményének nagyon örülök, hiszen ez lehet az a meccs, amitől kezdve ismét a régi Kassait láthatjuk a pályán, hogy ahol ő a játékvezető, ott biztosított a korrekt bíráskodás.

Őszintén kívánom, hogy ebben a szezonban minél több ilyen teljesítményt nyújtson, mind a magyar bajnokságban, mind a nemzetközi porondon, mert akkor a brazíliai VB részvétele biztosra vehető. Már most nagy bíró, egy hajszál választja el attól, hogy legenda legyen. Az, hogy többet hagyatkozzon a megérzéseire, ne bízzon vakon a segítőiben, hiszen javarészt eddig is ők vitték az erdőbe. Gondolok itt olyanra, mint az 1994-es VB döntő, ahol Puhl Sándor egy brazil gólhelyzetet állított meg lesen úgy, hogy a paraguay-i partjelző nem jelzett. Amikor megkérdezték, hogy tudta-e hogy les volt, azt válaszolta, hogy fogalma sem volt, de érezte. Na, ez tesz legendává valakit. Ezt kívánom Kassai Viktornak is.

A Kassai-ügyet ezennel a magam részéről lezártnak tekintem.