Egervári kerete a csehek ellen…

Augusztus 14-én szerdán a Puskás Ferenc Stadionban felkészülési mérkőzést játszik a magyar labdarúgó válogatott. A csehek nyilván most adják vissza a tavalyi EB előtti utolsó meccset, amikor Prágában nagyon szíves vendéglátók voltak. Dzsudzsák Balázs fineszes szabadrúgásával, valamint Gyurcsó Ádám góljával, méltón ünnepelve első felnőtt válogatottságát, 2-1-re győztünk a csehek ellen.

A keret kihirdetésekor tulajdonképpen nem lepődtem meg, de miért is lepődtem volna meg. Egervári alapemberei, kevés változtatással. Azt viszont nem értem, hogy amikor valakit kihagy, mert nem játszik a klubcsapatában indokkal, akkor ebben a kapitány miért nem következetes, többes mércét alkalmaz. Nézzük a keret tagjait egyenként, oda fogom írni a transfermarkt aktuális adatait is velük kapcsolatban:

Kapusok:

Bogdán Ádám (Bolton Wanderers)

25 éves, 194 cm magas, jobblábas, ügynök: Pataky Tibor, értéke: 2.000.000.- €

Beválogatása természetes, a legjobb magyar kapus.

Király Gábor (1860 München)

37 éves, 191 cm magas, ballábas, ügynök: Janzen/Adenwunmi, értéke: 500.000.- €

Ő már a válogatott kapusedzőjének is tekinthető, kora alapján is, bár a kapusoknál igazából nem létezik kor, Gáboron sem látszik, klubcsapata alapembere, felkészülési tornán láthattuk, hallhattunk róla, remekül védett.

Megyeri Balázs (Olimpiakos Pyreus)

23 éves, 187 cm magas, jobblábas, ügynök: Hrutka János, értéke: 1.750.000.- €

Balázs a jövő válogatott kapusa, olvashattunk róla, hogy az Olympiakos eladja, vagy nem, ilyen pletykák minden átigazolási időszakban vannak, remélem Balázst ez nem zavarta meg.

Védők:

Fiola Attila (MVM Paks)

23 éves, 182 cm magas, jobblábas, ügynök: nincs róla adat, értéke: 300.000.- €,

Már aktuális volt a beválogatása. Évek óta remek formában, magabiztosan játszik, kitűnő felépítésű védőjátékos, ügyesen kapcsolódik be az összjátékba is, valamint a kapu előtt is időnként feltűnik. Egyetlen dolog az, ami gondot okozhat, lapérzékeny, hasonló a gondja, mint Elek Ákosnak, ritka az a meccs, ahol nem kap sárga lapot, de pirosat is adják neki rendesen a sporik.

Guzmics Richárd (Szombathelyi Haladás)

26 éves, 190 cm magas, jobblábas, ügynök: Vladan Filipovic, értéke: 600.000.- €

Rohamléptekkel fejlődik Guzmics, ma már a Haladás és az egész NB I meghatározó védője, ő is kiváló fizikai adottságokkal rendelkezik. Az elmúlt fordulóban teljesen igazságtalanul kiállították, de van ilyen egy védő életében, le kell nyelni.

Juhász Roland (Videoton FC)

30 éves, 194 cm magas, jobblábas, ügynök: Vladan Filipovic, értéke: 1.500.000.- €

Roland visszakerült a válogatottba, tehát meggyőzte Egervárit is, hogy utolérte magát. Nagy értéke ő a magyar labdarúgásnak. Éppen ideje, hogy a régi formájában játsszon a válogatottban. A hétvégen ügyesen eladott egy tizenegyest Kassainak, egyébiránt jó formában van. Visszakerülése több, mint jogos.

Kádár Tamás (Diósgyőri VTK)

23 éves, 188 cm magas, ballábas, ügynök: Pataky Tibor, értéke: 750.000.- €

Bebizonyosodott, hogy Tamás a megoldás a bal oldali védő posztjára. Kiválóan játszik, a klubjában belső védőt, nagyon fiatalon a DVTK csapatkapitánya lett. Ugyan egy fegyelmezetlenség miatt a Győr ellen kiállították, de ez mit sem von le abból, hogy beválogatása természetes.

Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth)

24 éves 188 cm magas, jobblábas, ügynök: Bognár Nándor, értéke: 900.000.- €

Zsolt norvég klubjától a Bundesliga 2-be igazolt, a frissen kiesett Greuther Fürth-höz, ahhoz a klubhoz ahol tavasszal Varga Józsi is játszott, de vele nem hosszabbítottak. Biztos vagyok abban, hogy Zsoltnak belső védőt kell a válogatottban játszani, ott van rá a legnagyobb szükség.

Laczkó Zsolt (UC Sampdoria)

26 éves, 184 cm magas, ballábas, ügynök: Vladan Filipovic, értéke: 450.000.- €

Zsolt az egész tavalyi szezonban kettő mérkőzést játszott klubjában, most játszott a Haladás elleni felkészülési meccsen a héten, ahol kikaptak. Andorra ellen volt utoljára válogatott, majd megsérült, ekkor hozta a mester azt a „zseniális” döntést, hogy Elek Ákost játszatja a hollandok ellen bal oldali védőként. Beválogatását nem értem, helyette a keretbe inkább Korhut Mihályt hívtam volna be.

Mészáros Norbert (Debreceni VSC-TEVA)

32 éves, 191 cm magas, jobblábas, ügynök: Vladan Filipovic, értéke: 400.000.- €

Mészáros Norbertről több alkalommal leírtam, hogy egy végtelenül szimpatikus, becsületes játékos, akinek az akarásával soha nincs gond. A DVSC-TEVA meghatározó védője, de ettől nem több, a képességei vannak behatárolva. Meccsek mentek, mehetnek el rajta. Beválogatása, valamint játékának az erőltetése érthetetlen.

Vanczák Vilmos (FC Sion)

30 éves, 188 cm magas, jobblábas, ügynök: Carlos Fleischmann, értéke: 1.500.000.- €

Vili az öreg rutin, univerzális játékos, a védelem minden pontján képes kváló teljesítményre, sőt, amikor a középpályások és a csatárok képtelenek gólt lőni, akkor jön ő. Vanczák Vilit tényleg bún lenne nem behívni a keretbe.

 

Középpályások:

Elek Ákos (Diósgyőri VTK)

25 éves, 193 cm magas, ballábas, ügynök: Vörösbaranyi József, értéke: 600.000.- €

Ákosnak néhány évvel ezelőtt sokkal jobb szezonjai voltak. A sikertelen törökországi kitérő nem tett jót neki, azóta nem sikerült visszaszerezni azt a formáját, amit megismertünk például a finnrszági EB selejtezőn. Kicsit beleszürkült a magyar közegbe. Remélem sikerül végre kitörnie, mert a bizalom nem tart örökké. A legjobb korban van.

Hajnal Tamás (FC Ingolstadt)

32 éves, 168 cm magas, kétlábas, ügynök: Jörn Geffert, értéke: 500.000.- €

Hajnal Tamás értéke is lefelé tendál, akárcsak a játéka, bár a válogatottban néhány kivételtől eltekintve finoman fogalmazva sem játszott jól. Tavaly a VfB Stuttgartban alig kapott játéklehetőséget, most a másodosztályú Ingolstadtba igazolt, ahol már egy DFB kupameccset végigjátszott. Behívása a keretbe már régen nem indokolt.

Koman Vladimir (FK Krasnodar)

24 éves, 173 cm magas, jobblábas, ügynök: Marcel Kacinari, értéke: 2.000.000.- €

Koman szereplése számomra rejtély és titok, hol nagyon jól játszik, hol nagyon rosszul. A távoli Krasnodar egyik csapatának a tagja, ahol tavaly néha játszott, többször nem, sokat padozott. Most az orosz Premjer Ligában lement 4 forduló, az FK Krasnodar 1 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség mutatóval a 11. helyen áll. Koman Vladimir egyik alkalommal sem volt tagja a csapat keretének. Pedig nem sérült, mert akkor itt sem lenne. Szóval nem értem…

Pintér Ádám (Real Zaragoza)

25 éves, 192 cm magas, jobblábas, ügynök: Vladan Filipovic, értéke: 1.000.000.- €

Ádám kiesett a Zaragozával a Primera Divisónból és a távozása csapatától folyamatosan napirenden van cáfolatokkal együtt, úgyhogy augusztus 31-ig bármi lehet vele. Mindenesetre az ő játékára nagy szükség van, beválogatása jogos. Középpályás szűrőként a leghasznosabb a csapat számára.

Varga József (FC Middlesbrough)

25 éves, 175 cm magas, jobblábas, ügynök: Vladan Filipovic, értéke: 1.000.000.- €

Varga Józsira nem tartott igényt a kiesés után a Fürth a Bundeliga 2-ben, így továbbált az angol Championship-be. Szerintem az angol futball jobban fog állni Józsinak. Az ő harcos játékára, a szívós, kegyelmet nem kérő és nem adó habitusára nagy szüksége van a csapatnak. Lehet, hogy még ismerkedik az új csapatával. A várossal annyira nem, Debrecen után nagy váltás lehet, mert aki járt már a North Yorkshire-i városban, mind azt mondta, hogy az lenne az utolsó hely a világon, ahová költözne. Hát, szép hely biztos nem lehet. De lehet, Varga Józsinak a nagy kiugrás első lépcsőfokát jelentheti.

Kovács István (Videoton FC)

21 éves, 173 cm magas, kétlábas, ügynök: Vladan Filipovic, értéke: 800.000.- €

A Kiskokó hosszú idő óta a magyar futball egyik legnagyobb tehetsége, akiből bárki is lehet. Zseniális képességekkel és tehetséggel áldotta meg a jóisten. A Videotonban nagyon sokat fejlődött, sztenderd kezdő lenne nálam már most a válogatottban. Fizikálisan ugyan még fejlődnie kell, hiszen úgy fest, mint egy kis srác, aki meglógott a napköziből és az apukáját keresi a futballpályán, de ez csak addig tart, amíg el nem kezdődik a meccs. Bizalmat kell neki szavazni, Hajnalt szerintem simán lefocizza már most is, de ezzel nagyon nem dicsértem.

Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva)

26 éves, 179 cm magas, kétlábas, ügynök: Vörösbaranyi József, értéke: 13.000.000.- €

A magyar labdarúgás legértékesebb játékosa. Meg szerették volna venni, de Dan Petrescu a Dinamo Moszkva edzője nem engedte sehová. Úgy sem, hogy az elmúlt szezon utolsó fordulójában kiállították és eddig el volt tiltva. Ettől függetlenül változatlanul állítom, hogy Balázsnak nem Oroszországban kellene játszani. Az ottani foci nem az ő világa. Kiváló teljesítményt várunk tőle, az értékével egyenes arányban.

 

Támadók:

Böde Dániel (Ferencvárosi TC)

26 éves, 190 cm magas, jobblábas, ügynök: Radovan Stijacic, értéke: 800.000.- €

Bödét a tavalyi évben engedték közel a válogatotthoz. Ezt már Törökországban pontmentő góllal hálálta meg. Nem vagyok abban biztos, ismerve Egervári válogatási szisztémáját, hogy szóba került volna-e a válogatottnál bármikor, ha Csányi Sándor, az MLSZ elnöke nem követeli a válogatottba. Böde erőcenter, régen volt ilyen típusú csatárunk, ezt ki kell használni.

Lovrencsics Gergő (Lech Poznan)

24 éves, 177 cm magas, jobblábas, ügynök: Michael R. Nagy, értéke: 1.000.000.- €

Gergőről folyamatosan jó hírek érkeztek Lengyelországból, így Kuwait ellen Egervári is kipróbálta, jó benyomást keltett, volt egy egészen pazar technikai megoldása is. Behívása mindenképpen jogos.

Szabics Imre (Sturm Graz)

32 éves, 180 cm magas, kétlábas, ügynök: Kon Schramm, értéke: 650.000.- €

Szabics Imrét évekre elfelejtették a válogatottnál, ami a bűnnel egyenértékű. Ahogy visszatért, azonnal beilleszkedett az új csapatba, gólokat lőtt. A keret nélkülözhetetlen embere.

Szalai Ádám (FC Schalke 04)

25 éves, 193 cm magas, jobblábas, ügynök: Johannes Graf Strachwitz, értéke: 7.000.000.- €

Ádám átgazolt a Mainzból egy jóval fajsúlyosabb csapatba, innentől a gelsenkircheni csapatban Klaas-Jan Huntelaarral párban riogathatják a Bundesliga kapusait. Beválogatása nem kérdőjelezhető meg.

Varga Roland (Győri ETO FC)

23 éves, 182 cm magas, jobblábas, ügynök: Vörösbaranyi József, értéke: 400.000.- €

Rolandot már a múltkor behívták a keretbe, de a randevú sérülés miatt meghiúsult. Most pótolva a lemaradás, de el kell ismerni, a múltkori behívó időpontjában Varga Roland lényegesen jobb formában volt. Cáfoljon meg a srác a meccsen.

A keret java része egyértelmű, bár vannak úgy látszik bérelt helyek mindentől függetlenül. Egervári régebben akkor hívta be Németh Krisztiánt, amikor csapata sem volt, most van neki, játszik is, most nem. Hajnalt behívásán nem is csodálkozom, hiszen akkor is behívta, amikor nem játszott, most legalább játszik, igaz egy osztállyal lejjebb. Koman változatlanul talány, a Krasnodarban a keretben sincs, persze a válogatottban igen. Kicsit megkavarhatta volna Egervári. Én Hajnal és Koman helyett Vadóczot és Kantát, és, ha nem is kezdőként, de játéklehetőséget is adtam volna Radó Andrásnak, aki bombaformában van, valamint, ahogy a fentiekben említettem, Laczkó helyett Korhut Mihályt hívtam volna be. Mészáros helyett pedig a jövőt részesíteném előnyben, Kenny Otigbára gondoltam, a Heerenven nigériai-magyar kettős állampolgárságú sokszoros korosztályos válogatott védőjére. Hadd pallérozódjon. Amikor Egervári azt nyilatkozza, hogy valaki azért nem kerettag, mert nincs játékban, nincs formában, akkor csak Huszti Szabolcs levelére gondolok. Már az sem zavar, hogy a kapitány abban sem következetes, amit kimond, amit az egyik válogatott meccs után elhebeg, annak a következő előtt az ellenkezőjét csinálja. Az sem zavarja, hogy segget csinál a szájából, de biztos nem meri neki senki megmondani, így nem tudja. Mondja azt, hogy így döntött, ő a kapitány, az ő felelőssége és kész, de ne hamukázzon. Mindenesetre elgondolkoztató így a keret, hogy a játékosok paraméterei is láthatók, fokozott figyelemmel a játékosügynökeikre. Mert lobbi, az tuti, hogy megy a háttérben. És nem ingyen, kemény pénzért.

Én, ha a mai napon lenne a meccs, az alábbi 11-et küldeném pályára: Bogdán – Vanczák, Juhász, Korcsmár, Kádár - Varga, Pintér – Kovács I., Dzsudzsák – Böde – Szalai.

Jó felkészülést fiúk!

HAJRÁ MAGYAROK!