Matyó hősök 80 percig, Moniz összeállítása, avagy az NB I második fordulója…

Hipp-hopp eltelt egy hét és immár a második fordulót játszották a csapatok az NB I-ben. Érdekes párosításokat, helyenként jó meccseket láttunk a rekkenő hőségben. Ez az időjárás próbára teszi a játékosokat, de ne felejtsük el, Hollandiában most is 14:30-kor kezdték a délutáni meccseket és ott sincs sokkal hűvösebb.

Pénteken a Paks-Pécs meccsel kezdődött a forduló. A hazaiak ragadták magukhoz a kezdeményezést és egy védelmi hiba után Simon Attila zavartalanul fejelt 8 méterről Dibusz hálójába. A második félidő elején Grumics és Kovács felugrott fejelni, Kovács elfejelte a labdát, Grumics elesett és Andó-Szabó Sándor általános elképedésre 11-est ítélt. A büntetőt Koller értékesítette. A 77. percben pofás paksi akciót láttunk, Bartha került gólhelyzetbe, de önzetlenül középre passzolt, Simon nem is hibázta el a kihagyhatatlant. Ezt követően a pécsiek újonnan igazolt játékosának Mohl Dávidnak sikerült kiállítatni magát 5 egész perc alatt. Érthetetlen fegyelmezetlenség. Eddig sem volt a Pécsnek sok sansza, innentől meg már semmi.

Szombaton először Miskolcra látogattunk, az MTK vendégszerepelt Diósgyőrben. Diósgyőri helyzetek után váratlanul vezetést szerzett az MTK. Egy szabadrúgást Kanta a kaputól 30 méterre álló Pölöskei Zsolthoz tolt aki, ahogy jött, jobb külsővel óriási bombagólt ragasztott a jobb felső sarokba. A fiatal játékos egyre jobb teljesítményt nyújt csapatában, úgy fest a testvérek közül ő léphet inkább a sokszoros válogatott apuka, Pölöskei Gábor nyomdokaiba. Pölöskei Gábor, nem Péter, kedves Lipcsei Betta. Pölöskey Péter, Zsolt bátyja jelenleg a Debrecen focistája, de a Mezőkövesd ellen a keretbe sem fért be. Hogy a testvér miért Pölöskey, az apuka és az öccs pedig Pölöskei, azt nem tudom, de gyanítom, hogy valami „túlképzett” anyakönyvvezető eredményezhette ezt. Erősített a DVTK. Jobb oldali szöglet után William Alves fejelt a bal alsó sarokba, ezzel egyenlített a Diósgyőr. A félidő lefújása előtt még Bacsa lőtt egy felső lécet. A szünet után nagy rohamokkal indult a Diósgyőr, ami az 54. percben góllá érett. Tisza 18 méteres bombaszabadrúgását nem érte el Groppioni. Az ezt követő 10-15 percben eldönthette volna a meccset a hazai csapat. Helyzetek sokaságát dolgozták ki és hagyták ki. Aztán ahogy lenni szokott, egyenlített az MTK. Kanta parádés labdaszerzése után a bal oldalon indította Besét, aki befelé tolta a labdát, majd óriási erővel a hosszú bal felső sarokba bombázott. Közvetlenül ez után Szivics cserélt, érthetetlenül a csatár Tisza helyett a védő Gohért hozta be. Később a félidőben beálló Zoran Kostic is begyűjtötte második sárgáját, teljesen feleslegesen, így mehetett zuhanyozni. A hátralévő időben inkább az MTK állt közelebb a győzelemhez, de igazságos döntetlen született egy jó mérkőzésen. Amit megállapíthattunk, az MTK, hiába kulcsemberek távozása, stílusosan, jól futballozik. Már értem, hogy miért akarta annyira a Diósgyőr a szombathelyi Rózsa Dánelt. Kell egy jó kapus ugyanis. Rózsa az. Nenad Rajjc viszont érzésem szerint a Diósgyőr leggyengébb és legsebezhetőbb pontja. Ugyan képes bravúrokra, de módfelett bizonytalan, ezt már Győrben is tapasztaltuk.

Kora este Szombathelyre látogatott a Győri ETO. Már az 5. percben piros lap és tizenegyes. Radót buktatta gólhelyzetben Kamenar. Ezt követően három percig állt a játék, amíg Sasa Stevanovic menyasszony módjára felöltözött és beállt a kapuba. Pintér Dinjart áldozta be, három védős formációra áll át az ETO. Radót nem zökkentette ki a közjáték, biztosan értékesítette a büntetőt. A Győr a továbbiakban is támadófutballt játszott, nem látszott az emberhátrány. Szerencsés körülmények között egyenlített az ETO. Kink gyakorlatilag eltörte a labdát, ami a jó helyen álló Martinez fejét találta meg, a labda pedig a hálóba került. A második félidőben erősen véleményes 11-essel már vezetést szerzett az ETO. Bal oldali belőtt labda eltalálta Guzmics kezét. Szerintem ezért sem hogy 11-es, sem második sárga utáni piros lap nem járt volna, hanem szögletet kellett volna ítélni. Kink a 11-est belőtte, Rózsa kis híján megfogta, de csak kis híján. Egyenlő létszámmal folytatódott tehát a meccs. Négy perccel később Iszlai indította Radót, aki egy csel után Stevanovic lábai között a kapuba gurított. Egyenlő és ennyi is maradt. Még láttunk egy Kalász kapufát, meg Radó kapott sárga lapot színészkedésért. Néhány tudósítás szerint jogosan, szerintem meg 11-es volt. A lassításon látható volt, ahogy Lipták a térdével koccintotta Radó térdét. Ez pedig nálam büntető. Solymosinál és Puhlnál nem. Lelkük rajta. Ha viszont Solymosi befújja, Puhl a Harmadik félidőben a térdkoccintással igazolta volna az ítélet jogosságát.

A heti kimaradt tévés meccs a Kaposvár-Kecskemét volt. A Kaposvában még benne volt a debreceni KO. Otthon is kikapott a Kecskeméttől. Már az első félidőben kialakult a végeredmény, a tudósítások szerint sok esemény a második félidőben nem történt. Sokról valószínűleg nem maradtunk le.

Vasárnap délután jött a szezon első nagy rangadója a Ferencváros-Videoton. A Videoton a Puskás Stadionban nyert 2-0-ra. Nincs mit szépíteni, ezt Moniz eltaktikázta. Azok az emberek, ráadásul hollandok hagyták cserben a színes bőrű mestert, akikben bízott és kulcsszerepet szánt. Nem tudom Mark Otten mikor kezdett utoljára, de most igen. Az elmúlt szezonokban is meccsek mentek el rajta, most is. Rosszul adott haza, Nikolic rácsapott a labdára és ziccert értékesítette. Ezt követően támadott a Fradi, de Tuijp három(!) ziccert hagyott ki. Ez a Videoton ellen nem megy. A félidőben Otten helyett bejött a nem teljesen egészséges Böde. A Ferencvárosban klasszikus védőjátékos gyakorlatilag nem maradt. A védőhármas Alempijevic, Besic és Jovanovic volt. Életveszélyes, főleg egy Videoton ellen. Böde játéka színt hozott a Fradiba, de minden helyzetet sikerült elpuskázni. A végén ráadásul egy vitatható 11-est is kapott a Videoton, Alempijevic és Juhász egymás mezét fogták, majd elestek. Ezt nem szokás befújni, mindkét játékos szabálytalan volt, de Kassai mégis befújta. Alempijevic piros, Nikolic gól, 2-0 és ezzel beállították a végeredményt. Még a végén akár 3-0 is lehetett volna. Nincs mit szépíteni, ezt Moniz alaposan eltaktikázta. A Fradi védelme így katasztrofális. Ottent el kell felejteni. Hídvégit, Gyömbért játszatni kell. Alempijevic, Jovanovic életveszélyes, bármikor 11-est és piros lapot hozhatnak, de hozzá kell tenni, mindkettő középpályás. Jova meg 0-2-nél nagyképűsködik, Torghelle csavarásánál a kezét sem emelte fel, így csattant a felső lécen. Megérdemelte volna, hogy bemenjen. A védelem problémái még akkor sem múlnak el, ha Mateos a Real Madrid Castillából a Fradiba igazol. Hídvégi jegelése érthetetlen, ahogy az univerzális Gyömbér kihagyása is. Irányító középpályása sincs a Fradinak, Ionescu a sérüléséig nagyon jól játszott, igaz most Holman is, de ő még fiatal és tapasztalatlan. Tuijp az első félidőben megnyerhette volna a meccset a Fradinak, de nem tette, a második félidőben, amit produkált, azt egy sörrel pumpált szurkoló is teljesítette volna a lelátóról beküldve. Gyakorlatilag a 80-85. percig labdába sem ért a második félidőben. A Videoton profi teljesítményt nyújtott, kíméletlenül kihasználták az adódó lehetőségeket, így megérdemelten nyertek. A Fradi a következő fordulóban Győrbe látogat, aztán jön az MTK majd kirándulás Debrecenbe. Ha gyökeres változás nem lesz, ebből akár 0 pont is lehet, ezt viszont a zöld-fehér szurkolók már nem hagynák szó nélkül az biztos, akármennyire is népszerű Ricardo Moniz.

Ezt követően a Pápa kispesti vendégszereplése következett. Országos egyes, mondaná mindenki. Mégsem az lett. A Honvéd továbbra sem az igazi. Vécsei és Vernes próbálkozásaival teltek a percek, Holender ezúttal észrevehetetlen volt. Majd következett Lovric visszahúzása sárgáért, öt perc múlva pedig brutálisan rácsúszott Orosz Márkra. Ez egyből piros volt, a bíró csak sárgát adott, de ezzel is mehetett Lovric zuhanyozni. A nagy melegben nem alakult ki jó játék, a pápaiak emberelőnye sem látszott. A második félidőben a pápaiak mestere beküldte a pályára először Ivancsicsot, akinek biztosan pikáns lehetett volt csapata ellen játszani, majd a vége felé Eszlátyit és Keneseit is. Győzni akart a Pápa, ami a 88. percben sikerült is, Quintero jobb oldali beadását a bámészkodó kispesti védők között Griffits befejelte. Lovric gyakorlatilag három pontot ajándékozott fegyelmezetlenségével a Pápának. Marco Rossi is nagyott hibázott, levette a pályáról Vernest. Ezzel megszűnt mindenféle gólveszély, lemondtak a támadásokról, az egy pont őrzése volt a cél. Testardi játéka óriási kérdőjel, értékelhetetlen teljesítményt nyújtott. Ezzel a Honvéd magára húzta Pápát és nem sikerült egy pontot sem otthon tartani. A kispestiek még nem szereztek pontot ebben a bajnokságban.

A forduló záró mérkőzése a Debrecen-Mezőkövesd volt. A Debrecen az első negyed órában 5-6 gólt is lőhetett volna, de nem lőtt egyet sem. Sidibe sajnálatos súlyos agyrázkódása borzolta a kedélyeket, mindenki aggódott, mi lehet az ébenfekete legénnyel, mozdulatlanul vittél le a hordágyon a pályáról. A múlt héten azt írtam, hogy Szántai Levente sem védett élete formájában. Most viszont azt kell írnom, hogy igen. Káprázatos teljesítményt nyújtott a kövesdi kapus. Hősiesen küzdött a Mezőkövesd az egész mérkőzésen, a Loki meg mindent kihagyott. Amikor már úgy látszott, hogy sikerül a Kövesd hőstette, pontot rabol Debrecenből, akkor Szakály megpattanó lövésével mégis győzni tudott a Loki. Keservesen. A második félidőben már játékban is pariban voltak, nagy gratuláció jár a mezőkövesdi alakulatnak ezért a hősies, lelkes teljesítményért, akkor is, ha ezért még nem járt pont. Még.

Ettől az évtől profi játékvezetők dirigálnak a mérkőzéseken, ennek azonban nem látszik az eredménye. Az alapvonali bírók hozadéka már láthatóan megvan, de a játékvezetés minősége semmivel sem jobb, mint tavaly volt. A Harmadik félidő műsorban Puhl Sándor kizárólag arra szorítkozik, hogy megmagyarázza bírók hülyeségét, előjön azzal, hogy milyen nehéz dolguk van. Ha a dolog egyértelmű, hibázott a bíró, akkor azt halljuk, hogy biztos van bíró, aki ezt másképp ítélné. Ha meg teljesen nyilvánvaló, akkor meg egyszerűen kimarad az összefoglalóból. Ennek így semmi értelme, a bírói testülettől független szakértőt kellene alkalmazni a Sport TV-nek, Puhl is addig volt korrekt, amíg nem került vissza az MLSZ-be.

A másik gondom, már megint a TV-közvetítés. Tavaly kb. ilyenkor leírtam, volt is talán némi foganatja, de sajnos az idén is le kell, hogy írjam. A szurkoló, amikor leül egy meccset nézni, meccset akar nézni, nem a rendező művészi törekvéseit. Olyan rendező kellene a futballközvetítésekhez, aki ért is, legalább szurkolói szinten a focihoz, valamint ő is meccset akar nézni. Minden szart nem kell ismételni, főleg nem nyolcszor! Közben megy a játék, arra lennénk kíváncsiak, nem arra, hogy a hátvéd szögletre fejeli a labdát, ezt nézzük hatszor, különböző kameraállásból, közben a szögletet berúgták, már javában a mezőnyben folyik a játék. Gólról még nem maradtunk le, de ez sem fog sokáig váratni magára a rendező hülyesége miatt. A sok kamera nem azért van, hogy a rendező ezekben tobzódjon. Azért, hogyha vitás eset van, akkor valamelyik kameraállás képe döntő lehet a megítélés szempontjából, de nem egy becsúszó szerelést, vagy egy bedobást kellene minden kameraállásból megmutatni. Valamint nem akkor, amikor megy a játék, ahogy elindult a meccs, a lassításnak vége kell, hogy legyen, nagyon nem érdekel, hogy a kispad, hogy figyeli a meccset, amikor én nem látom. Kedves rendezők, meccset szeretnénk nézni, ha hagynák. Pénteken felüdülés volt a Paks meccs után nézni az Ajax-Roda meccset. Na nem a játék volt jobb, a meccs sem, de a közvetítés, az igen. Javaslom a közvetítő stáboknak, nézzenek meccset a holland bajnokságból, de ha beindul, az angolból is lehet. Ezek a bajnokságok, illetve a közvetítőtársaságok példaként szolgálhatnak a mi rendezőinknek. Megmutatják, hogy ők a nézőért vannak, nem saját magukért. Ez különösen a SportTV rendezőire vonatkozik, de a közszolgálati csatornákon is megfeledkeznek időnként magukról.

Ez volt az NB I második fordulója, de a nyakunkon a harmadik…