Zsidózás, zárt kapu, válogatott keret...

Orbán Viktor, egy VIP hölgy, Sepp Blatter és a nem igazán ehhez az alkalomhoz öltözött Gerard Depardieu

2013. január 7-én Zürichben kiosztották az újabb aranylabdát, amelyet immáron zsinórban negyedszer ismét Lionel Messi kapott meg. A díjátadó gálán Orbán Viktor miniszterelnök úr és Herr Sepp Blatter FIFA elnök között csupán egy számomra ismeretlen hölgy foglalt helyet, akivel a képek tanúsága szerint miniszterelnökünk jó kedélyű csevejt folytatott. Herr Blatter balján Gospodin Gerard Depardieu francia származású orosz filmsztár ült. Igen, orosz, manapság sok minden változik. Például az is, hogy a díjátadás másnapján jelentette be a FIFA, hogy az augusztusi Magyarország – Izrael barátságos mérkőzésen történt antiszemita, rasszista megnyilvánulások miatt a Románia elleni VB selejtező mérkőzést zárt kapuk mellett kell megrendeznünk.  Akkoriban írott posztomban én is elítéltem az ott történteket, de erre legrosszabb rémálmaimban sem számítottam. Az hogy büntetést érdemlünk, nem vitás, de annak a mértéke nagyon is. Ilyen büntetést még soha nem szabott ki a nemzetközi szövetség, gyanítom nem is szabott volna ki, ha nem éppen Magyarországra kellett volna kiszabni. A FIFA mindenhatói úgy látszik nem szeretnék, ha „véletlenül” mégis sikerülne kvalifikálni magunkat Brazíliába. Nagy országokkal ezt nem merték volna megtenni, kapóra jöttünk mi és a bolgárok, velünk lehet példát statuálni, hiszen a sportdiplomáciánk a zsenge lepkefinggal egyenértékű. Titoktartó népek lehetnek ezek a FIFA tisztségviselők, ha Orbán Viktornak senki sem súgta meg a másnapi bejelentést.

Az ürességtől kongó Puskás Ferenc Stadion, így lesz márciusban is?

Egervári Sándor kihirdette a magyar labdarúgó válogatott keretet. Van benne papírforma, valamint  meglepetés is, de nézzük egyenként a meghívott játékosokat:

 

Kapusok:


Bogdán Ádám (Bolton Wanderers)

Behívása természetes, a legjobb magyar kapus, hatalmas fölénnyel lett a válogatott legjobbja 2012-ben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gulácsi Péter (Liverpool FC)

A behívását nem értem. Egervári folyton papol arról, hogy meccsben kell lenni, játszani kell, többeknek ezzel indokolta a keretből való kimaradását. Nos, Péter néhány éve folyamatosan a kispadot koptatja, ha Liverpoolban megsérül az első számú kapus, igazolnak elé egy másikat, kvázi, abszolút nem bíznak benne. Lehet, hogy Gulácsi szép pénzt kap a padozásért, de rámehet a pályafutása erre, el kellene sürgősen igazolni a Liverpool padjáról, akár kevesebb pénzért is.

 

 

 

 

Megyeri Balázs (Olimpiakosz Pireusz)

Megyerinek is itt a helye a keretben, jó kapus, csak a Schalke elleni meccsüket tudnám feledni…

 

 

 

 

 

 

 

Védők:


Guzmics Richárd (Szombathelyi Haladás)

Guzmics tehetséges futballista, a norvégok ellen debütált, elég pechesen, de a bizalom nagyon fontos lehet számára.

 

 

 

 

 

 

Kádár Tamás (Roda JC)

Kádárban megtalálta szerintem Egervári a válogatott balbekkjét hosszas keresés és csúnya melléfogások után. A törökök ellen nyújtott produkcióhoz hasonlót várok tőle a továbbiakban.

 

 

 

 

 

 

 

Korcsmár Zsolt (Brann Bergen)

Nem tudom most mi a helyzet, de olvasni lehetett, hogy Zsolt elvágyódik Norvégiából. Kérdés, hogy milyen érdeklődés mutatkozik iránta. Egy jó válogatott szereplés az ázsióját neki is feldobná. Szükségmegoldás volt a belső védő játéka a svédek ellen, ma már azt mondom, hogy azt kell játszania, nem védekező középpályást.

 

 

 

 

 

 

 

Mészáros Norbert (DVSC-TEVA)

Mészáros megbízható futballista, amit tud, azt szinte mindig hozza, kérdés, hogy ez ki ellen elég. A keretben ott van a helye mindenképpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szolnoki Roland (Videoton FC)

Ügyes játékos, többször láttam játszani, de bevallom őszintén, nem gondoltam, hogy ő lehet Egervári következő újonca. Megértem Egervárit, Varga Józsit nem akarja jobb-bekkben játszatni, jobban kell a középpályára. Helyette viszont kell oda valaki, így keresgél a kapitány. Remélem a játéka kellemes meglepetés lesz.

 

 

 

 

 

 

 

Vanczák Vilmos (FC Sion)

Vili az öreg rutin. Univerzális játékos, több poszton bevethető, védő létére gólerős is, bűn lenne kihagyni a keretből.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varga József (DVSC-TEVA)

Én inkább őt így már a középpályások közé tettem volna, de a listában a védők közé került, a csupaszív játékára mindig szüksége van a csapatnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Középpályások:

 

Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva)

A magyar labdarúgás egyik legnagyobb értéke. A klubjában is egyre jobban játszik, ezért meglepetésként értek azok a cikkek, amelyek arról szóltak, hogy eljönne a Dinamótól. Remélem, ezek nem zavarják meg, rá aztán tényleg nagy szükség van.

 

 

 

 

 

 

Elek Ákos (Diósgyőri VTK)

A védekező középpályás helye az övé. A játékát le kellene tisztítani, mert a sárga lap szinte borítékolható a játékában, aztán a piros elkerüléséért cserélni kell. Ennek a problémának a megoldása az ő esetében a legfontosabb feladat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hajnal Tamás (VfB Stuttgart)

A klubjában nem igazán játszik, csak hébe-hóba becserélik, sokan már lemondtak róla, aztán remekül játszott az észtek ellen Tallinnban és jól a törökök ellen itthon. Ha a játéka ehhez a két produkcióra hajaz, nem a sok korábbira, akkor van helye a csapatban. Pedig most Gera hiányában nagy feladat hárulhat rá, neki kellene a fazont szabni.

 

 

 

 

 

Gyurcsó Ádám (Videoton FC)

Berobbant a magyar válogatottba és győztes góllal tette le a névjegyét a csehek ellen Prágában. Azóta is várjuk tőle azt a játékot, amit a tehetsége alapján joggal várhatunk. Remélhetőleg ez az év lesz az igazi kiugrása.

 

 

 

 

 

Koltai Tamás (Győri ETO FC)

Ő a 2012 év egyik felfedezettje. Olyan teljesítményt nyújt folyamatosan a klubjában és a válogatottban is, hogy már senki sem kérdőjelezi meg senki a beválogatását. Kiváló rúgótechnikájú, penge játékos, aki ésszel játszik és lát a pályán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koman Vladimir (FK Krasnodar)

Az ő helye is vitathatatlan a keretben. Róla kevesebb információ jut el felénk, mint Dzsudzsák Balázsról, csak annyit lehet tudni, hogy hol kezdő, hol lecserélik, hol becserélik. Mindenesetre ezek alapján csak azt lehet feltételezni, hogy nem alapember. Az orosz foci nem Koman focija.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pátkai Máté (Győri ETO FC)

Ő is a tavalyi év felfedezettje, nagyon jól játszik a klubjában, ezt várjuk tőle a válogatottban is. Az ő éve is lehet 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pintér Ádám (Real Zaragoza)

Nagyon jó és fontos játékosa a válogatottnak, de túlzás lenne azt állítani, hogy meghatározó ember lenne a klubjában. Éppen ezért van arra szükség, hogy a válogatottban nyújtson olyan teljesítményt, amin elgondolkodna a Real Zaragoza edzői stábja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Támadók:


Böde Dániel (Ferencvárosi TC)

Bummmm! Nos, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem számítottam erre, különösen azután, hogy a sajtóban megjelent, Csányi Sándor szinte követeli a válogatottba. Márpedig, ha a szövetség elnöke valakit követel a válogatottba a világ bármelyik országában, annál a postás minden bizonnyal hamarosan levelet hoz szövetségi címeres borítékban. Egy jó Bödére nagyon nagy szükség van, erőcsatár a magyar válogatottban mindig hiánycikk volt, különösen, ha még jól is bánik a labdával és kiváló a rúgótechnikája. A közelmúltban a marbella-i tornán ahol a Dinamo Kijevet, az FC Baselt és a lópokróc módjára futballozó Steaua Bukarestet megelőzve tornagyőztes lett a Fradi, Böde lett a torna gólkirálya, láthatóan bombaformában van. Talán ő lehet a csodafegyver a románok ellen. Nagyon bízom benne, hogy így lesz.

 

 

Rudolf Gergely (Diósgyőri VTK)

Nálam a másik kérdőjel. Játszott jó másfél-két meccset az ősszel, előtte mindig csak arról hallottunk, hogy nem akarja siettetni a visszatérést. Hát mit mondjak, nem lett elsietve. Kérdés, hogy jelenleg milyen állapotban van Rudolf. Én a helyére inkább Varga Rolandot hívtam volna be, aki egész ősszel pompás teljesítményt nyújtott. Ez ugye Rudolf Gergelyről barokkos túlzással sem állítható. A Diósgyőrből a 70-es évek végi nagy Diósgyőr óta sohasem volt egyszerre két játékos a válogatott keretben. Tulajdonképpen inkább senki.

 

 

 

 

 

 

 

Szabics Imre (FC Sturm Graz)

Hosszú évekre Szabicsot elfelejtették a magyar válogatott keret hirdetésekor, teljesen méltánytalanul. Hála istennek ismét stabil kerettag, megbízható, remek játékos és remek ember. Nagy szükség van rá.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szalai Ádám (FSV Mainz)

A Bundesliga sztárja, jelenleg a legkapósabb magyar futballista. Remek őszt produkált, az álomcsapatok sztenderd embere. Kihagyhatatlan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezzel összeállt a keret, először a fehéroroszok ellen, akik ellen van mit törleszteni, de igazából a román meccs számít. A keret túlnyomó részével nem lehet vitatkozni, igaz nem is kell. Egervári Sándoré a felelősség. Huszti Szabolcsot ezúttal is hiányolom, de hajlok arra, hogy ő Egervári alatt nem lesz válogatott, pedig nagyon kellene. Valakinek a közös cél érdekében békejobbot kellene nyújtani. Ha igaz, hogy Egervári többször kereste, ahogy ezt Csányi Sándor nyilatkozta, akkor Szabolcson lenne a sor. Óvodás szintű haragszomráddal ez az ügy jottányit sem fog előre menni. Én várom az összeborulást, de azt hittem, hogy ez mostanra megoldódik. Sajnos tévedtem, pedig erre a Husztira pokoli nagy szüksége lenne a csapatnak.


Ha mégis zárt kapus meccset kell játszanunk a románokkal, így képzelem el az ország több pontján...

Kicsit térjünk vissza a zárt kapuhoz. Az, hogy a románok abban bíznak, hogy pontokat vonnak le tőlünk, illetve akár ki is zárhatnak minket, nem kívánok foglalkozni, ez az ő sportszerűségüket és intelligenciájukat fémjelzi, valamint azt is, hogy tartanak tőlünk. Az aránytalanul nagy és példátlan büntetés miatt félek, hogy a FIFA ezzel olajat önt a tűzre. Magyarországon az egyébként is felszínen lévő antiszemitizmus tovább erősödhet, ahogy a románok elleni gyűlölet is. Ha román szurkolók érkeznének hazánkba, azoknak a biztonsága korántsem lenne biztosítva, könnyen 2006 őszi állapotok lehetnek ennek kapcsán a fővárosban, különösen akkor, ha elveszítenénk a mérkőzést. Azért ebbe is bele kellene gondolni a FIFA felelős tisztségviselőinek. Megfellebbezte a döntést az MLSZ, szerintem az egyetlen helyes döntés az lenne, ha a zárt kapus büntetést felfüggesztenék, de igazából nem reménykedem. Amennyiben marad a büntetés, nem szabad a meccset a Puskásban megrendezni, ahol félelmetes lenne a nagy, üres, kongó katlan. El kell vinni jó messze a román határtól, mondjuk Győrbe, az ETO-Parkba,  ott még a pálya közelében is lehet közös meccsnézést szervezni, ott van hely, onnan még a szurkolás is behallatszana a pályára, valamint az ország többi részén is összegyűlhetnek a szurkoló magyarok a kivetítők előtt, szervezés kérdése az egész. Jó lenne, ha ez a nagy összefogás a mieinket olyan csak azért is teljesítményre inspirálná, hogy győztesen hagyjuk el a zöld gyepet. Ez nagyon nagy győzelem lenne. Bármi is lesz, meg kell oldani, most van a legnagyobb szükség a fegyelmezett összefogásra futballisták és szurkolók részéről egyaránt.

GYERÜNK FIÚK, HAJRÁ MAGYAROK!!!