OTP Bank Liga 2012 őszi szezon

 

Véget ért az NB I őszi szezonja. Akkor is, ha még van két előrehozott forduló. Van, akinek jó a plusz két forduló, van, akinek nem. Így szokott ez lenni. Mindenesetre érdekes és tanulságos fél szezonon van túl a magyar első osztály. Értékeljük a csapatok félévi munkáját egyenként, az általam közölt értékelés természetesen abszolút szubjektív.

 

1. Győri ETO FC  15  10  4  1  32-14  34 pont


Ez azért már évek óta benne volt a pakliban, csak valahogy sosem sikerült. A Győri ETO-nak eddig sem volt semmivel sem gyengébb játékosállománya, mint pl. a Debrecennek, csak amikor nyerni kellett volna, elcsúsztak. Most viszont egyértelműen demonstrálják teljesítményükkel, a bajnoki cím kell nekik. Már nem foglalkoznak a bírókkal annyit, mint tavaly és íme itt az eredmény. Pintér Attila, a csapat és a közönség egymásra talált. Egyre több a néző is az ország legszebb stadionjában. Sasha Stevanovic még mindig jó kapus. Valószínűleg utolsó idényét tölti az ETO-nál, biztos kezű, jó utód kellene helyette, ha nem lesz, talán még egy évet ráhúz. A magyar válogatott keretébe meghívták Takács Ákost, Játéklehetőséget is kapott az éven a magyar válogatottban Koltai Tamás, Lipták Zoltán és Pátkai Máté. A házi gólkirály Varga Roland 9 gólos, miután az augusztusi, Kaposvár elleni, először öngólnak titulált találatot végül is neki adták, Koltai Tamás pedig 8 gólos a fél szezon alatt, talán Koltai volt az ősz győri legjobbja. Kitűnő teljesítményt nyújtott még az 5 gólos Djordje Kamber és 4 gólos Rok Kronaveter is. Jó a csapat, de még nem tökéletes, van amikor egészen remek játékot nyújtanak, van, amikor szenvednek. De ez is elég féltávkor a 6 pontos előnyhöz. Ennek az ETO-nak azt hiszem ennyi előny elég lesz. A két előrehozott mérkőzés otthon a Debrecennel és idegenben a Haladással lesz. Ha ezt a két meccset most még behúzza az ETO, akkor már csak elveszíteni tudja a 2012-13 évi magyar első osztályú labdarúgó bajnokságot.

 

2. MTK Budapest FC  15  8  4  3  25-17  28 pont


Az újoncról mindenki tudta, hogy nem újonc. Azt viszont senki sem gondolta, hogy félidőben a második a gárda. Garami József, aki Ciro Blazevic után Európa második legidősebb első osztályú vezetőedzője, remek pedagógus és hatalmas stratéga. Gondolja át mindenki, hogy a bajnokság kezdetekor tudta, hogy Lázok János valahová el fog igazolni. Most meg azt tudja, hogy Könyves Norbert is elmegy a téli átigazolási időszakban. Történetesen Lázok után Paksra. Nehéz így csapatot építeni, de a Sándor Károly Akadémia folyamatosan löki ki magából a tehetségeket. Megijesztettek mindenkit, amikor nyáron kiestek az EL selejtezői során egy Senica nevű harmatgyenge szlovák csapat ellenében, amelyik nem hiszem, hogy az akkori produkciójával most a magyar NB II-ben meghatározó szerepet játszana. Jött azonban a többi meccs, mindenki tudta, hogy olyan csúfság nem eshet meg velük, mint két éve, nem eshetnek ki, így néhány „idősebb” játékos is erősíti a csapatot. Dragan Vukmir és Kanta József nagyon fontos eleme a csapatnak, de az egykori ferencvárosi Rafe Wolfe is kitűnően játszik. Igazából, hogy milyen csapat a mostani MTK, négy meccset említenék, az Újpest, a Honvéd az FTC és a Debrecen ellenit. Remek játékkal intézte el az MTK mind a négyet. Pedig volt, hogy a kapujukhoz voltak szögezve, de hősiesen védekeztek, a villámgyors kontrákból meg betaláltak. A már említett játékosokon kívül Csiki Norbert, Tischler Patrik, Hídvégi Sándor és Vadnai Dániel játszott remekül és hívta fel magára a figyelmet. De a kapusuk Hegedűs Lajos is kitűnő őszt zárt. A házi gólkirály 6 góllal Tischler Patrik, utána közvetlenül 5 góllal Kanta József, 4 góllal Csiki Norbert. A válogatott keretbe az MTK-ból senki sem került be. Úgy gondolom, az előrehozott két forduló az MTK-nak mindenképpen jól jön, de azért meglepődnék, ha a szezon végén is ezen a helyen állna az MTK, de talán újdonsült kabalaállatuk, Gedeon, a liba segít. A két előrehozott meccse, idegenben a Kaposvár és otthon a Kecskemét. Megjósolhatatlan, szerintem 3 pontnál az MTK nem szerez kevesebbet, de ebben akár a 6 is benne van.

 

3. Debreceni VSC-TEVA  15  8  1  6  22-15  25 pont


1966-ban a Vasas Mészöllyel, Ihásszal, Mathesszel, Farkassal nyert utoljára veretlenül bajnokságot. Ez sikerült tavaly a Debrecennek. Kondás Elemér az újonc tréner besöpört mindent, amit csak lehetett. A probléma első jelei már a BL selejtező első fordulójában láthatóak voltak, csak igazán senki sem foglalkozott vele. Az albán Skenderbeu együttese, amelynek nevére a korosztályomnak legfeljebb egy egészen jó minőségű konyakmárka jut az eszébe első blikkre, az első meccsen, ha egy kicsit is figyel, nagy veréssel küldhette volna haza a Lokit Albániából. Csak 1-0 lett, így továbbmentünk, csak kisiklásnak véltük az első meccset. A második meccs a BATE Borisov-val a kinti meccsen remek volt 1-1, joggal reménykedhettünk a visszavágóban, de itthon egy egészen sima 0-3, amit aztán rákentek Ramosra, és a piros lapjára, aki meg sem állt Kecskemétig. A csapat viszont továbbra is csikorgott, valami nem stimmelt, pedig visszaigazolt Ibrahima Sidibe az egykori kedvenc. Tavaly is voltak olyan meccsek, amit igazából el kellett volna veszteni a Lokinak, de aztán szerencséjük volt, az utolsó 10 percben valahogy nyertek. Nyertek, mert akartak nyerni. Pécsett az idén is egy ugyanolyan meccset hoztak vissza a sírból. De ezután a debreceni szurkolók hiába várták ugyanazt, mint tavaly, semmi sem sikerült, a szerencsefaktor is teljesen elmaradt. Ami tavaly bement, az idén kifelé pattant, semmi sem jött be, az egész csapat görcsös lett, Kondás Elemér pedig egyre gyakrabban találkozott a kudarc eddig nem igazán ismert ízével. Debrecenből elmaradoznak a szurkolók, padlón a csapat. A válogatottnál azért nem felejtkeztek el a debreceniekről, Varga József abszolút alapember, játéklehetőséget kapott Mészáros Norbert, de kerettag volt sérüléséig Szakály Péter is. Jelzésértékű a tavalyi egész szezon 0 veresége után a mostani fél szezon 6 veresége, de ezt hiba lenne Kondás Elemérre kenni, ő semmivel sem rosszabb edző, mint tavaly, sőt jobb. Csak most nem jönnek az eredmények. Itt van ismét Czvitkovics Péter, aki szintén jó játékos, ha belelendül, biztosan hasznára tud lenni a csapatnak, eddig nem volt az. 9 góllal Adamo Coulibaly a góllövőlista második helyén áll, Ibrahima Sidibe 4, Kulcsár Tamás 3 góllal követi a házi góllövőlistán. Ha valakinek rosszul jön az előrehozott két forduló, az a Loki, ráadásul idegenben Győrben, majd otthon a meglepően jó Kaposvárral zárnak. Csak bízhatnak abban a Loki-fanok, hogy megfordul a szerencse, de valljuk be, Győrben nem sok esélyük van, a Kaposvár meg hihetetlenül veszélyes, úgyhogy ebben még a 0 pont is benne van, de szerintem 3 azért lesz belőle.

 

4. Videoton FC  15  7  4  4  20-13  25 pont


A fehérvári alakulat igazából eddig feláldozta az NB I-et az Európa Liga szereplésért. Ellenben nagyon nincsenek lemaradva, tehát érzésem szerint, ha valaki beleszólhat a Győri ETO bajnoki címébe, az a Videoton. Kiváló játékosok alkotta csapat remek védekezéssel, klasszis kapussal, akiben azért bármikor, bármilyen bugyuta hiba benne van. A montenegrói válogatott Bozovic-ról ír az európai sportsajtó, remekül véd az EL-ben. A temperamentumos portugál egykori világklasszis játékos Paulo Sousa remekül irányítja a gárdát, csak kicsit sokat ütközik a játékvezetőkkel. Itthon érzésem szerint rászálltak a bírók, minden második meccsen elzavarják a kispadról, érdekes, hogy EL meccsen még csak nem is figyelmeztették. A 4 döntetlent 4 vereséget tudjuk be az Európa Ligának, a hátrány nem behozhatatlan. Sousa kezében ifjú magyar csiszolatlan gyémántok is vannak, akiket értéküknek megfelelően óvatosan és ésszel kezel, Gyurcsó Ádám, aki már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott, valamint az a Kovács István, akitől nagyobb magyar tehetséget a Nyilasi, Ebedli, Törőcsik trió óta nem látott magyar futballszurkoló. Hamarosan ő is fel fogja húzni szerintem a nagyválogatott címeres mezét, mert fel kell. Olyan váratlan húzásokra képes a 20 éves labdarúgó, amire nagyon nagy szüksége lenne a válogatottnak is. A csapatból Gyurcsó Ádámon kívül még Sándor György kapott meghívót a válogatottba, játszott is, de egy ideje neki a meghívó elmaradt. Itt játszik még a nemzet Sanyija, Torghelle Sándor, aki bármikor, bármilyen helyzetben képes gólt szerezni, valamint olyan kellemetlen csatár, aki harcol, rúg, harap a labdáért. A csapat házi gólkirálya Nikolic Nemanja 8 góllal, a második Torghelle Sándor 3 góllal. Az előrehozott két meccsen először Pápán idegenben, majd az Újpesttel otthon találkoznak, enyhén szólva nem megoldhatatlan feladat a Vidinek.

 

5. Budapest Honvéd FC  15  6  4  5  24-22  22 pont


Az Európa Liga selejtező viszonylag hamar végetért számukra. Egy soha nem hallott és nem megjegyzendő nevű albán gárdát búcsúztattak, majd, mint az várható volt, az Anzhi Makhachkala már kemény diónak bizonyult. De ez korántsem szégyen. A bajnokság elején, volt, hogy a Honvéd állt az élen, de a csapat ott tört meg, amikor ugyan 1-0-ra megnyerték a Videoton elleni meccset Székesfehérváron, Lovric, mint szükségkapus 11-est hárított, de az egészen eszement szabály miatt kiállított Kemenes Szabolcs káromkodva ment le a pályáról és 4 meccses eltiltást kapott, szerintem teljesen igazságtalanul. Eszement szabály az, amikor a csatár vezeti a labdát, a kapus elfekszik, a csatár elpasszolja a kapus mellett a labdát, majd beakasztja a lábát a fekvő kapusba. Ez ugye 11-es és piros lap a kapusnak. Erre fázott rá Kemenes Szabolcs. Nálam ez sárga a csatárnak és szabadrúgás kifelé lenne igazság szerint. Azután még a Fradit az Albert Stadionban sikerült 2-0-ra legyőzni, jelentős szerencsével, de utána jöttek a vereségek és a döntetlenek. Nem lehet elmenni szó nélkül a Honvéd Akadémiája, a Magyar Futballakadémia mellett. Szerintem ezt kellett volna Puskás Ferenc Akadémiának nevezni, de ez az én véleményem, mi köze Öcsi bácsinak Felcsúthoz? Kispesthez viszont annál több, sőt. Igazából a Honvéd játékospolitikáját sem értem, előszednek valahonnan néhány soha nem hallott, látott színes bőrű játékost és ők azonnal a kezdő csapatba kerülnek. Az akadémisták meg ülnek a padon, pedig ők a jövő, a magyar labdarúgás jövője. Ez a tendencia azért a szezon második felére kissé megváltozott, több akadémista játszik, jobb is lett a Honvéd. Baráth Botond egy fegyelmezetlenségtől eltekintve egészen kiváló hátvédjátékot mutat be, sőt klasszisgólt is rúgott, Vidovic-ot kiszorította a csapatból. Vernes Richárd elképesztően gólerős, bármilyen helyzetből képest gólt lőni, fejelni, pedig nem egy égimeszelő. A csak júliusban 20 éves Vécsei Bálintot már Supka Attila beépítette a csapatba a tavalyi tavaszi szezonban, Marco Rossi viszont érthetetlenül elfelejtkezett róla. Most már ismét játszik. Hála istennek. Vécsei Bálint egy olyan futballista, aki teszi a dolgát, hajt az egész mérkőzésen. Ésszel játszik, olvassa a játékot, kiváló az összjátékban, remekül helyezkedik, a passzainak szeme van, kitűnően fejel, a lövése pontos és bombaerős, ebből két gólt is szerzett már a közelmúltban. Ha nem játszik, hiányzik valami a Honvéd játékából. Úgy érzem, igazából a tavasz lehet az övé és nem árt őt is és a többi Honvédos akadémistát figyelni Egervári Sándornak a jövő szempontjából. Tehát, elsősorban ezeknek a fiúknak kell minél többet játszani, szerintem így a Honvéd is odaérhet egy európai kupát érő helyre. A házi góllövőlistát Délczeg Gergely vezeti 7 góllal, a következők csak 3 gólt szereztek, nevezetesen: Souleymane Diaby és Vernes Richárd. Az előrehozott két meccsen a Honvéd először otthon a Siófokkal, majd idegenben a Diósgyőrrel játszik. Akár 6 pont is lehet belőle, a Siófok sem lebecsülendő, de simának tűnik, a Diósgyőr pedig belső gondokkal küzd.

 

6. Kaposvári Rákóczi FC  15  6  4  5  16-18  22 pont


Meglepetés a Kaposvár 6. helye. Prukner László visszatért korábbi sikerei színhelyére, és sikerült mindenkivel elfelejtetni a számára tragikus tavalyi szezont. Még egyszer ilyen nem lehet. A csapatban nincsenek sztárok és ez adja a Kaposvár legnagyobb erejét. Lett volna, de Waltner Róbert hamar megsérült, azóta nem hallottunk felőle, de nem is hiányzik ebből a csapatból. A Rákóczi minden mérkőzésen a létező legjobb taktikát alkalmazza, látszik a felkészülés, a videózás, amellyel javarészt sikerrel találnak rá az aktuális ellenfél gyenge pontjaira és ez mindenképpen Prukner mester munkáját dicséri. Jellemző az is, hogy házi gólkirályok hatan vannak két góllal. Ami javítandó a tavaszra, az mindenképpen a góllövés és a védőmunka. Negatív gólkülönbséggel ritkán lehet csapat ilyen előkelő helyen. Az erő a csapategységben és a kiváló felkészülésben rejlik, de az a gyanúm, hogy ez a hely a Kaposvárnak túlságosan elől van, szerintem a végén a mezőny második felében fognak végezni, de ez ezzel a játékosállománnyal egyáltalán nem lebecsülendő dolog. Jó passzban van a Rákóczi, hiszen az elmúlt négy mérkőzésből hármat megnyertek, a Videotontól kikaptak, de legyőzték idegenben a Diósgyőrt, a Paksot, otthon a Ferencvárost. Nekik jól jön a plusz két forduló, először otthon az MTK-val meccselnek, majd utaznak Debrecenbe. Ez nem sok jót ígér, de a Rákóczinál sosem lehet tudni, hol okoznak meglepetést. Nem hiszem, hogy pont nélkül zárnák az előrehozott két fordulót.

 

7. Ferencvárosi TC  15  5  6  4  21-19  21 pont


A Fradi Détári Lajossal kezdte a szezont, hasonlóképpen rosszul, mint a tavalyit Prukner Lászlóval, bár a Pápát sikerült megverni, igaz jelentős bírói segédlettel. Döme néhány "érdekes" nyilatkozata után, már ami nem fulladt görcsös köhögésbe, krákogásba és nem volt minden második szava az, hogy „természetesen”, borítékolható volt a közeli edzőváltás. Erre remek alkalom nyílt a derby, azaz az Újpest-Fradi elveszítése után. Pechesen vesztett a Fradi ezen a meccsen, de minden bizonnyal akkor is váltanak az Üllői úton, ha ezt a meccset nyerik a zöldek. Ricardo Moniz érkezett. A holland mester átalakította a csapatot, a keretet és lassacskán a saját arcára kezdi formálni az együttest. Ez az átalakítás ugyan vereségekkel is együtt járt, de vak az, aki nem látja a Ferencváros teljes metamorfózisát pozitív irányban. A csapat küzd, hajt és harcol az utolsó percig, az utolsó verejtékéig. Ez az elején még csak kb. 60 percig tartott, de most már a meccs végéig tart, a fiúk kondíciója jelentősen javult a holland mester érkezése óta. Ez már tetszik a zöld-fehér publikumnak is, a közönség is visszatalált az Üllői útra, illetve az idegenbeli meccseken is nagy szurkolótábor buzdítja a zöld sasokat. Már azt mondja a szurkolótábor, hogy ilyen agresszíven támadó, megalkuvást nem tűrő módon hajtó Fradit régen nem láttak, így akár ki is lehet kapni. Az MTK ellen például, ha megelégszenek az 1 ponttal, akkor biztosan nem kapnak ki, de ez az új Fradi nem ilyen, nem elég az iksz, minden meccsen nyerni akarnak. Moniz új igazolásai is ülnek, Besic, Ionescu és Bönig is nagy erősítés a csapatnak. Egy igazi góllövő csatár hiányzik még. Milan Peric nem váltotta meg a világot, igazából be sem fér a csapatba. Böde ugyan sok gólt lő, de nem befejező csatár, tehát egy ilyet kell találnia a tél folyamán a Fradinak. 5 góllal Böde Dániel és Józsi György a házi gólkirály, de Józsi a találatainak a java részét tizenegyesből érte el. Igaz, azt is be kell rúgni. Egy biztos, ha a tavaszi szezonban a Ferencváros csak egy picit is javít a helyzetkihasználásán, akkor komolyan kell velük számolni akár az európai kupát érő helyek vonatkozásában is. Moniz előtt az alapozás, most össze tudja rakni a Fradit, kíváncsian várom a tavaszt, az már 100 %-osan csak Moniz Fradija lesz. Lehet, hogy le kellene vetni ezt a rémes idegenbeli fekete mezt, az egy átok a Fradira, bajnoki mérkőzésen nem emlékszem, hogy ebben a szerelésben nyertek volna, arra viszont, hogy kikaptak benne, többször is. Ha a csapat színe zöld-fehér, akkor miért nem lehet zöldben focizni a fehér mellett? Egyszer már próbáltak piros-fehéret csinálni a Fradiból (Bp. Kinizsi), nem sikerült, akkor most miért kell ilyennel próbálkozni. A fekete mez egyetlen egyszer volt jogosan a Ferencváros játékosain, a Császár, Albert Flóri halálát követő hazai meccsen. Többször ezt nem illett volna felvenni szerény véleményem szerint. A feketétől még a narancssárga is jobb volt, pedig az is valahol a borzalom szintjét kerülgette. A Fradi legyen zöld-fehér, az a színe, nem fekete, nem narancssárga, de nem is hupikék, bármilyen divatos színekbe is lehetne öltöztetni a fiúkat. A Ferencváros szerintem szívesebben játszott volna tavasszal 15 meccset, de hát ez van. Idegenben a Kecskemét, otthon a Pécs, akár jól is kijöhetnek belőle, de rosszul is, mert nagyon veszélyes mindkét ellenfél. 0-tól 6 pontig itt minden elképzelhető, de a 0 pontot azért nem valószínűsítem, sőt minimum 3 pontra fogadnék is.

 

8. Újpest FC  15  5  5  5  23-20  20 pont


Az újpesti szurkolók nagyon nem boldogok ezzel az 50 %-os eredménnyel. A csapat nem jó, nem tudom, mi lenne velük, ha kivennénk a csapatból Kabát Pétert és Balajcza Szabolcsot, akiknek ez a helyezés pozitív értelemben egyáltalán köszönhető. Ők tartják a lelket a lila-fehérekben. Rajtuk, Dusan Vasiljevic és Simon Krisztián kivételével alig találunk olyan játékost, aki megérdemelten viselné a lila-fehér csíkos mezt. Sajnos Simon Krisztián nagyon sérülékeny, soha nem tudni, mikor és meddig számíthatnak rá. Bruno Moraest szándékosan nem említettem, mert igazából nem tudni még, hogy mire képes, vagy tényleg nagyon jó, vagy csak ebben az egészen középszerű gárdában tűnik ki, volt ugyanis egy Tulio anno, aki hasonlóan kezdte, aztán dicstelenül távozott. Tavasszal ez is kiderül. A többi légiós erősen átlagos, közülük talán csak Iandoli üti meg az Újpest szintjét, de a szombathelyi fegyelmezetlenségével elérte, hogy nyerhető meccsen kapjanak simán ki. Mások is hajlamosak úgy ámokot futni, mint például Aarab, aminek a jutalma azonnali piros lap, ezzel nagyon nehéz helyzetbe hozva a csapatot. Mohammed Remili meg sokszor teljesen feleslegesen dobálja magát, lassan úgy fog járni, hogy a bíró azt sem fogja neki elhinni, ha tényleg felrúgják. Kabát Péter 10 góllal vezeti a góllövőlistát, így a támadások erősen egy emberre épülnek és ez nagyon veszélyes dolog. Valamit tenni kell Újpesten, mert a belga vonal sem hozta meg a kívánt változást, Jos Daerden vezetőedző szinte minden meccsen a bírót okolja mindenért, de azt a fanatikus lila szurkoló is látja, hogy ez nem igaz. Kevés klasszis, kevés jó játékos és sok erősen közepes futballista. Egy Újpesthez ez nagyon kevés. Minden magyar futballszurkoló nagyon szeretne már egy nagyon jó Újpestet és egy nagyon jó Fradit. Ettől mindkét gárda messze van, de érzésem szerint e pillanatban a Ferencváros előrébb tart, ha még nem is sokkal. Előrehozott meccsük otthon, a gondokkal küzdő Diósgyőrrel, majd Fehérváron a Videotonnal. Bravúr lenne, ha 3 pontnál többet szereznének.

 

9. Diósgyőri VTK  15  5  5  5  13-17  20 pont


A Diósgyőr hajszálra ugyanolyan teljesítményt ért el, mint az Újpest, csak jóval rosszabb gólkülönbségével szorult hátrább. A csapattal történt valami. Közel nem harapnak úgy, mint tavaly, hiába az elképesztően fanatikus közönség, a Diósgyőr játéka színtelenné vált. Sisa Tibor szerdán lemondott, csütörtökön ezt elfogadták, Dzurják Csöpit is elzavarták, ismét Szentes Lázár az edző, mellette Bene Ferenc a pályaedző. Meg vagyok arról győződve, hogy a Diósgyőr vezetőedzőjét még mindig Benczés Miklósnak kellene, hogy hívják. Elhamarkodottan küldték el, egy kisebb hullámvölgy kapcsán, azóta a csapat sokkal nagyobb mélységeket élt és él meg. Sajnos, látni, hogy a DVTK meccsein már-már szemmel láthatóak az üres helyek, erre tavaly nem volt példa, ez a csapat játékát bírálja, pedig a miskolci közönségnél fanatikusabb kevés van, nem csak az országban, az egész világon. Erwin Koeman-ban gondolkodik a vezetés, ami szerintem nagy hiba. Minek oda a spanyolokhoz egy flamandul, angolul, németül beszélő tréner? Ha már külföldit akarnak, akkor hozzanak egy spanyolt, szerintem. Tisza Tibor 4 góllal a házi gólkirály, ez is jellemző az elég impotens támadójátékra. Pont arra, amiért tavaly csodálták a Diósgyőrt, a folyamatos gólratörést, támadásokat. Az őszi szezonban elért eredmény jó lenne a miskolci csapatnak, ha a kiesés ellen küzdenének, de az európai kupaporond volt a kimondott cél. Így viszont ez nagyon kevés. A diósgyőri oroszlánbarlang, ahol – Nyilasi Tibor után szabadon – még a bedobást is meg kellett becsülni, sajnos olyanná vált, ahol már ki meri mondani az ellenfél, hogy fanatikus közönség ide, hangzavar oda, nyerni mennek Miskolcra. Valamit tenni kell, hogy Miskolcon a futballszurkoló, ahogy a himnuszuk mondja: „Szombaton délelőtt már a meccsre gondolok…” tényleg arra gondoljon. Például meg kellene erősíteni a keretet, mert szerintem tavaly óta sokat gyengült, a pad is nagyon rövid. Akire emlékszem, Arze, a bolíviai fiú például hová lett? Ha elküldték, az is nagy hiba volt. A két előrehozott meccsük, az első Újpesten, a második otthon a Honvéd ellen. A jelenlegi diósgyőri állapotok miatt a dolog erősen 0 pontra hajaz, ha viszont így lesz, tavasszal nagy baj lehet az acélvárosban és nagy balhé a diósgyőri stadionban. Ezt senki sem szeretné, a nagyon szimpatikus miskolci közönség sokkal többet érdemel, Benczés Miklós pedig tavaly sokkal több türelmet érdemelt volna, mert az, hogy a DVTK jelenleg itt tart, az innen ered. Dicséretes dolog, hogy a tulajdonos pénzt áldoz a futballra, de ha nem ellensége a saját pénzének, akkor a focit hagyja a szakemberekre.

 

10. Kecskeméti TE - Phoenix Mecano  15  5  4  6  18-21  19 pont


Rémálomszerűen kezdett a Kecskemét futballcsapata. Meglepetés volt, hogy az alsóházba várható Eger és Siófok mellé odakerült harmadik kieső jelöltnek. Török László annak rendje módja szerint lemondott, majd néhány ideiglenes edzővel letudott mérkőzés után jött Szigetszentmiklósról és a futsal pályáról Horváth Ferenc, a Videoton és a Ferencváros egykori válogatott csatára. Azonnal új színt hozott a csapat játékába. Életkora alapján is közel került a futballistákhoz és csodát művelt velük. Egymás után nyerték a mérkőzéseket és Kecskeméten ismét öröm költözött az öltözőbe. Elkerült a csapat a kieső zónából. Az a vád érte a csapatot, hogy durvák, erre Horváth Ferenc nagyon frappánsan válaszolt: „A labdarúgás férfiak játéka, ez egy ilyen sport”. Székesfehérváron valamin összekapott a két kispad, de azt, hogy min, azt sem Horváth Ferenc, sem Paulo Sousa nem kommentálta, viszont Sousa lenyilatkozta, hogy nagyon örül annak, Horváth Ferenc bekerült az első osztály edzői közé. No lám, Sousa is szereti a tökös gyerekeket, mert Horváth Feri valóban az. Az volt játékosként, az most edzőként is. A keret tavaly óta erősen gyengült, Cukic és Alempijevic távozása azért meggyengítette a gárda középpályáját, a támadó szekció pedig Lencse távozásával gyengült erőteljesen. A Debrecenből kiakolbólintott Ramos érkezett, valamint két brazil, Jorginho és Tarabai. A védelemmel vannak gondok, Vaskó feltűnően lassú, igaz azt jó helyezkedéssel igyekszik kompenzálni. A házi gólkirály az a Franci Litsingi 5 góllal, aki már szinte született kecskemétinek tekinthető, a fekete legény neve már összeforrt a város labdarúgásával. Ha így folytatják és jól sikerül az alapozás, a KTE komoly tényező lehet tavasszal az NB I-ben. Sokat várok az ifjú Pekár Lászlótól, akinek a tehetsége vitathatatlan, remélem ezt a tavasszal bizonyítja és sok játéklehetőséget kap Horváth Ferenctől. Az előrehozott két fordulóban először otthon a Ferencvárossal meccselnek, majd idegenben az MTK-val. Ezt szerintem szívesen hagyták volna tavaszra, nem lesz egy egyszerű menet.

 

11. Pécsi MFC – Matias  15  4  7  4  14-15  19 pont


Ugyan a csapat pontos neve Pécsi Mecsek Football Club – Matias, azért a pécsi közönség változatlanul Munkásként biztatja a csapatot, talán meggondolandó lenne az M betűt ismét Munkásra változtatni. Amikor még PMSC volt, akkor a gyönyörű baranyai város futballszeretői egyszerűen PAMACS-nak becézték kedvenc csapatukat, ami egyszerre volt bájos és egyszerre jelentette azt, hogy mennyire szeretik ezt a gárdát. Érdekes, hogy a csapat sokkal jobban teljesít idegenben, mint otthon. A Pécs otthon egyetlen egy mérkőzést tudott megnyerni, azt is a sereghajtó Siófok ellen. Ez is megérne egy tanulmányt, miért van ez így. Ha hoznák a hazai meccseiket, az élmezőnyben tanyáznának Supka Attila fiai. Matyi Dezső, a tulajdonos, színtelen, szagtalannak minősítette a csapat játékát, nem igazán szerencsés a csapat életét ilyen beszólásokkal megzavarni, akkor sem, ha a tulajdonos adja pénzét és ezért mindenhatónak érzi magát. Ha már a Diósgyőrnél megemlítettem Benczés Miklóst, itt is megemlíteném azt, hogy a vezetőedzőt itt Mészáros Ferencnek kellene hívni. Egy időben menesztették őt is Pécsről, amikor Benczést Diósgyőrből. Ugyanolyan hiba volt ez is. Ráadásul Mészáros Feri a Pécs legendás válogatott csatára volt. Supka Attila remek szakember, biztosan meg fogja találni a hazai gyenge szereplés okát, ha ezt orvosolni tudja, a Pécs meglepetéscsapat lehet tavasszal. Jó játékosai vannak, a magyar mezőny legtehetségesebb fiatal kapusával Dibusz Dénessel, technikás középpályással, például Wittrédi Dáviddal, és életveszélyes csatárokkal, Bajzát Péterrel és Miroslav Grumic-csal. Adva van minden, hogy Rapp Imre, Katzirz Béla, Róth Antal, Zombori Sándor, Dr. Dunai János, Dunai II Antal, id. és  ifj. Dárdai Pál, Toma Árpád, Mészáros Ferenc, Gera Zoltán és még sok más legendás pécsi játékos nyomába érjenek. A házi gólkirály 3 góllal Solomon Okoronkwo és Wittrédi Dávid. Ez kevés, ezen majd a jól sikerült alapozás javíthat. Van tehát mit tenni Supka mesternek és a csapatnak. A két előrehozott mérkőzése a Pécsnek, otthon a Paks és idegenben a Ferencváros. A Paksot elvileg verni kellene, de az otthon van, a Fradi alapvetően esélyesebb az Albert Stadionban, de tudjuk, milyen a Pécs idegenben, úgyhogy minden lehet.

 

12. Szombathelyi Haladás  15  4  5  6  19-13  17 pont


A nagy meglepetés a Haladás őszi szereplése. Negatív értelemben természetesen. Jobbnál jobb játékosok, tehetségek és valami nem működik. Rózsa Dániel remek kapus, Guzmics Richárd most mutatkozott be a válogatottban, Halmosi Péter, Ugrai Roland, Iszlai Bence, valamint a szupertehetséges Radó András, akit szintén ajánlok Egervári figyelmébe. Ez a gárda 12. helyen áll az NB I-ben. Nem kell hozzá nagy ész, hogy megállapítsuk, itt nagyon súlyos gáz van. Kenesei Krisztiánt szándékosan nem említettem eddig. Kenő 6 góllal vezeti a házi góllövőlistát, 4 góllal a második az az Iszlai Bence, aki a tizenegyeseket rúgja és a játékában mindig benne van a piros lap, Ugyan nem láttam még, hogy kiállították volna, de minden meccsen zsilettpengén táncol ezzel kapcsolatban. Artner Tamás, a Haladás vezetőedzője a 35 éves Kenesei Krisztiánt, a csapat legeredményesebb játékosát öregnek minősítette és közölte vele, hogy a jövőben csak a meccsek végén csereként számít rá. Kenőnek ez nyilván nagyon rosszul esett, hogy nem a teljesítményével, hanem az életkorával foglalkozik az edzője. Az Újpest elleni hazai meccsen senki sem tudott a kapuba találni, majd egy kiállítás, majd tizenegyes és még egy kiállítás, így vezetett a Hali 1-0-ra, de 8 mezőnyjátékos ellen is képtelenek voltak gólt szerezni. Ekkor nagy kegyesen beküldte Artner Keneseit, aki néhány perc után be is talált, majd leült a kispadra és ott ünnepeltette magár, majd visszament a pályára és még befejezte a mérkőzést. Ezt követően Artner úgy döntött, hogy őt ezzel annyira megsértették, hogy másodszor is megalázza legjobb és legrutinosabb gólszerzőjét, száműzi az NB II-es csapatba. Artner kiheréli egyetlen igazán potens emberét. Ezt okos edző megoldja másképp. Megbünteti Keneseit ezért, aztán az élet megy tovább. Az a sanda gyanúm, hogy Artner valamiért mindenképpen ki akarta golyózni Kenőt, csak az alkalomra várt. Így viszont a Haladás helyzete csak romlik, a belső morál szakadozik. A télen az a gyanúm, hogy valaki távozik. Vagy Kenesei, vagy Artner, mert mind a ketten alig hinném, hogy egy csapatban kezdenék a tavaszt. Az előrehozott két meccse a Haladásnak, az Eger idegenben, majd a Győr otthon. Az Egerre már ráfázott a Debrecen, a Győrt meg szerintem a Haladás nem fogja megverni. Még 3 pontnál is rezeg a léc, de, ha 3 pontnál kevesebbet hoz a Hali, akkor szerintem Artnernak menni kell.

 

13. Lombard FC Pápa  15  4  5  6  11-23  17 pont


Pápán Bene Ferenc vezetésével kezdődött a szezon, de a rossz teljesítmények hatására, mint az a Lombard háza táján szokás, hamar útilaput kötöttek a talpa alá, és visszatért Zsivoczky Gyula, akit újabban Zsivoczky-Pandel Gyulának hívnak. Bíró Péterben a Lombard tulajdonosában az a jó, hogy kirúgni is barátilag tud, így Zsivoczky is visszatérő edző, de lehet, hogy látjuk még arrafelé Véber Györgyöt és Bene Ferencet is. A Pápa alapból nem rossz csapat, bárhol tud meglepetést okozni, de igaz ez visszafelé is, hiszen a Siófok ellene érte el egyetlen győzelmét. A legbiztosabb pont a csapatban a veterán kapus Szűcs Lajos, aki még most is klasszisteljesítményekkel segíti csapatát. Visszatért az a Goran Maric, akit már egyszer elküldtek a klubtól. Ezt meghálálta, hiszen 7 góllal ő a házi gólkirály. Itt is a téli felkészülés milyensége fogja meghatározni a tavaszt. Maróti Béla és Tóth Bence is biztos pont a csapatban és a kapura életveszélyes Mouhamadou Seye. Kiesési problémái nem lesznek a csapatnak, de hogy feljebb kerüljön, ahhoz jobb játék kell. Talán egy-két igazolás is ráférne a csapatra. Az előrehozott két fordulóban először otthon játszik a csapat a Videotonnal, ami nem sok jót ígér, majd idegenben egy hatpontos meccs következik a Pakssal.

 

14. MVM Paksi FC  15  3  8  4  19-18  17 pont


A csapat a szezont régi és sikeres edzőjével kezdte, Kis Károllyal. Nem tudni, mi történhetett, de már a szezon elején egy vesztes meccs után lemondott. Őt követte Máté Csaba, aki Kis Károly pályaedzője volt. Máté Csabával is gyengén szerepelt a csapat. Máté Csabát viszont nem kellett kirúgni, hiszen Ricardo Moniz mellé leigazolta a Fradi, lévén Máté Csaba remekül beszél flamandul. Tomislav Sivic érkezett a tiszta magyar csapathoz, és hamarosan ő sem volt kakukkfióka, hiszen megkapta a magyar állampolgárságot. A csapat viszont gyengén szerepel. Betudható ez a kalandos ősznek, várhatóan a tavasz egy Sivic felkészülés után jobban fog sikerülni, plusz még Könyves Norbert is érkezik az MTK-ból. A házi gólkirály Simon Attila 7 góllal, meglepő, hogy Tököli Attila még csak kettőnél jár. A két évvel ezelőtti Európa Ligás hely nyilvánvaló, hogy erőn felüli teljesítmény volt, de azért ennyire nem lett volna szabad leromlani, akkor sem, ha a csapat gólfelelősét Böde Dánielt elvitte a Fradi. Ismerve Tomislav Sivic munkásságát, egy kőkemény alapozás vár a csapatra, majd egy őszinte támadójáték tavasszal. Ez a bennmaradásra mindenképpen elég lesz, kérdés mennyivel sikerül feljebb kúszni a Paksnak a tabellán, mert nem hiszem, hogy itt végezne. Az előrehozott két fordulóban először Pécsre látogatnak, majd otthon a Pápával lesz egy ki-ki meccsük. Bármi megtörténhet.

 

15. Egri FC  15  2  5  8  11-24  11 pont


Az Eger azzal, hogy hazai mérkőzéseit is „idegenben” játssza, eleve hatalmas hátrányt szenved az NB I többi csapataival szemben. Az indok az, hogy még nincsen villanyvilágítás, tavaszra állítólag meglesz. De igazán nem értem, hogy méltányosságból miért nem lehetett ennek az újonc csapatnak ebben a gazdasági helyzetben azt engedélyezni az őszi szezonban, hogy az otthoni meccseit még világosban játssza le. Így szinte garantált a kiesése, már 6 pont a hátránya az első nem kieső pontszámával szemben. Csak két győzelmet értek el, még nyáron meglepetésre Pakson tudtak nyerni, de az igazi, az a Debrecen felett aratott siker Németh Norbert csodagóljával Diósgyőrben. A „hazai” mérkőzéseiken gyakorlatilag nincs néző, volt olyan, hogy 56 néző előtt játszottak első osztályú bajnokit. Ettől jóval több néző előtt játszanak bármilyen falusi meccset a magyar foci legalsóbb vonalában. Villanyvilágítás nélkül a teljes szezon egy túlélőtúra, az egri futballszurkolók szerintem sokkal szívesebben néztek volna otthon NB II-es mérkőzést, így ennek sok értelme nincs. Simon Antal vezetőedző a lehetőségeihez mérten tisztességesen végzi a dolgát, de sokat nem tehet. Azt gondolom, hogy, ha otthon játszhatnak, akkor is a kiesés ellen harcolnának, így meg borítékolható a kiesésük. Ha tavasszal már Eger adhat otthont a hazai mérkőzéseinek, biztosan több pontot szednek össze, de a bennmaradáshoz ez is kevés lesz. A házi gólkirály a rutinos Németh Norbert 6 góllal. Az előrehozott meccsek nekik aztán igazán nem hiányoznak, már ha a tavaszi kezdetre tényleg megépül a villanyvilágítás Egerben. Először „otthon” játszanak a Haladással, majd Siófokra látogatnak egy kiesési rangadóra.

 

16. FGSZ Siófok  15  1   3  11  11-31  6 pont


Nehéz dolog egy halálraítéltről írni. A 15 meccsen megszerzett 6 pont semmire sem jó, tudja ezt Horváth Károly vezetőedző is, aki valamilyen csoda és edzői tudás folytán az elmúlt években valahogy mindig benntartotta a csapatot. Nyilvánvaló, hogy ez ebben a szezonban nem fog sikerülni. Ezt a hátrányt sokkal jobb csapatok sem lennének képesek behozni. Így a Siófok tavasszal tulajdonképpen tét nélkül játszhat, úgy szólhat bele a bajnokság kimenetelébe, hogy kiktől fognak pontot, pontokat rabolni. A házi gólkirály Pál Szabolcs 3 góllal. Jobb eredményt fognak elérni tavasszal, mint ősszel, abban biztos vagyok, sőt abban is, hogy kölcsönbe fog érkezni a Balaton partjára néhány épkézláb, a keret tagjaitól nagyobb tudású labdarúgó. Hogy ez mire lesz elég? Valószínűleg csak szépítenek a hátrányon, de a kiesésük már most eldőlt. Az előrehozott két meccsen először a Honvéddal játszanak idegenben, majd az Egert fogadják. Számukra minden megszerzett pont ajándék. Üde színfolt a Siófok az NB I-ben, hiányozni fognak jövőre, a kérdés csak az, hogy meddig, mert könnyen visszakerülhetnek, elég nagy a szakadék az első- és a másodosztály között. Ja, és fontos, hogy hol van villanyvilágítás, Siófokon van.

 

Ennyi lett volna az OTP Bank Liga 2012 őszi szezonja. Láttunk sok jót, némi rosszat, de azért el kell mondjam, hogy ugyan a színvonal még nem verdesi a csillagos eget, viszont fokozatosan, évről-évre javul. Mindenki tudja: „Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk. Magyar narancs”. Magyar foci.