Fel a viking armada ellen! – beharangozó

 

2012. november 14-én szerdán 20:30-kor, a Puskás Ferenc Stadionban kezdődik az év utolsó válogatott mérkőzése a magyar válogatott számára. Tétmérkőzés csak jövőre, ez a barátságos még belefér, főleg azért, mert a norvégokba ugyan sokszor belebotlottunk, de utoljára 1981. október 31-én nyertünk ellenük 4-1-re, akkor a tét a spanyolországi VB-re való kijutás volt, ezután már biztossá vált a részvételünk. Ezen mérkőzés előtt, alatt, utána készült Mészöly Kálmánról az a híres portréfilm, ami a káromkodások miatt erősen megosztotta a közvéleményt. Emlékeztetőül a magyar csapat összeállítása: Mészáros Ferenc – Martos Győző, Bálint László, Garaba Imre, Tóth József – Sallai Sándor, Müller Sándor (Csapó Károly 69’), Nyilasi Tibor – Fazekas László, Törőcsik András, Kiss László. Gólszerzők: Bálint László (12’), Kiss László (60’, 85’), Fazekas László (79’), illetve Tom Lund (35’). Ez egy nagyon jó magyar válogatott volt, már elmúlt 31 éve, hogy utoljára megvertük a norvégokat. Azóta 8 mérkőzésen 5 döntetlen, 3 vereség, ráadásul 1984. május 23-tól 1991. október 30-ig zsinórban négy 0-0, ebből 2 itthon, 2 idegenben. Itt az ideje, hogy a szerethető átírja ezt a kellemetlen statisztikát.

A norvég labdarúgó válogatott

Norvégia válogatottja a VB selejtezők európai E csoportjában szerepel Svájc, Albánia, Izland, Szlovénia és Ciprus társaságában. Hát, nem egy halálcsoport, mit mondjak. A VB selejtező nem túl jól kezdődött a norvégoknak, az első fordulóban 2-0-ra kikaptak Izlandtól idegenben. Ám az azt követő három meccs jobban sikerült, nevezetesen: Szlovénia ellen 2-1 otthon, Svájccal 1-1 idegenben és Ciprus ellen 3-1 idegenben. Ez kifejezetten jó, ráadásul a négy mérkőzésükből hármat idegenben játszottak, ezek közül különösen az EB előtt közvetlenül a németeket verő svájciak elleni 1-1 a megsüvegelendő. Egil Olsen szövetségi kapitány játékosként 16 mérkőzést játszott a norvég válogatottban, ebből két EB selejtezőt ellenünk, mindkettőn vereséggel hagyta el a pályát. Drillo Olsen volt a beceneve, a „Drillo” nyilván azt takarja, hogy nagy cselgép volt a 70 éves mester a maga idejében. Nagyon fiatal csapattal jött Budapestre Drillo Olsen, de ez senkit se tévesszen meg. A VB selejtezőinek keretéből öt játékost nem hívott meg a kapitány, de ezek közül csak Espen Ruud, az Odense játékosa alapember, ő azért maradt ki, mert eltiltás miatt nem játszhat a következő tétmérkőzésen. A remek U 21-es korosztályos válogatottból bátran meríthet Drillo Olsen, ők már ki is jutottak a korosztályos EB-re. Innen került beválogatásra Tore Reginiussen, Alexander Tettey és Vegard Eggen Hedenstad. A legújabb információk szerint egy 19 éves ifjú is a keretben van, bizonyos Havard Nielsen. Jó ismerősök is vannak a keretben, Brede Hangeland, a Fulham védője, Daniel Braaten a Toulouse középpályása, Mohammed Abdellaoue, Huszti Szabolcs csapattársa, a Hannover csatára, valamint itt van Joshua King, a Manchester United csatára, aki a Premier League-ben még nem kapott szerepet, de a Ligakupában már egyszer csereként játszott. A legnevesebb játékos a norvég válogatottban minden bizonnyal John Arne Riise, a Fulham védője, ő már ezt megelőzően a Monaco, a Liverpool és a Roma játékosa is volt. Riise egy nemzetközi klasszis, rendkívül gólerős ballábas, baloldali védő, bombaerős lövéseire, szabadrúgásaira nekünk is nagyon kell ügyelni, vigyázni kell, hogy ne jussanak a norvégok a kapuhoz közeli szabadrúgáshoz, valamint meg kell akadályozni, hogy Riise lövőhelyzetbe kerüljön. Vegyes kerete van Olsennek, fiatal és idősebb játékosok keveréke. Kérdés, hogy milyen arányban kerülnek a csapatba a fiatalok, mert nem hiszem, hogy Drillo budapesti kirándulásra hozta volna őket el.

A törökverő magyar válogatott

Egervári Sándor nem taktikázik, gyakorlatilag ugyanaz a keret, mint a törökök ellen volt. Ez nem feltétlenül gond. Ne felejtsük el, hogy legendás egykori szövetségi kapitányunk Baróti Lajos formától függetlenül az általa elképzelt alapcsapatot játszatta akkor is, ha néhányan közülük formán kívül voltak, soha nem forgatta fel a csapatot, akkor sem ha valaki más hirtelen formába lendült, nála a bizalom volt az első. Lajos bácsi ezért sok bírálatot kapott, de az eredmények mindig őt igazolták. A mostani keretből Takács Ákos kimaradt, ő Vanczák Vilmos helyére került a keretbe, de az arccsonttörést szenvedett Vanczák már a törökök ellen végigjátszotta a meccset. Lipták Zoltán, Gera Zoltán, Szakály Péter és Gyurcsó Ádám sérülés miatt nincs a keretben. A keretbe egyedül a nagyon tehetséges 190 cm magas szombathelyi védőt, Guzmics Richárdot hívta be a kapitány. Debreceni András nyilván azért nem kapott meghívót, mert száműzték a Honvéd NB II-es csapatába, George Hemingway egy tévéinterjúban azt nyilatkozta, hogy nem lát esélyt arra, hogy Debreceni visszakerüljön az első csapathoz. A pletyka szerint az a gond, hogy Debreceni nem volt hajlandó aláírni az újabb szerződését. Hogy ezt miért, azt nem tudni. Egy biztos, Mr. Hemingway azt a pénzt, amit a Budapest Honvédba invesztált, viszont szeretné látni valamilyen formában. Debreceninek, ha lejár a szerződése, ingyen mehet, ezzel anyagi kárt okozva a tulajdonosnak.

Nézzük, hogyan játszanak klubjaikban, már ha játszanak a kerettagjaink. Menjünk sorba:

Bogdán Ádám (Bolton Wanderers) Remekül véd csapatában, kihagyhatatlan, imádják arrafelé is.

Király Gábor (1860 München) Alapember a csapatában, vakon bíznak benne.

Megyeri Balázs (Olympiakos Pyreus) Védett a csapata BL mérkőzésein, de az utóbbi időben a bizalmat a rutinos, 35 éves, egykori Manchester United és észak-ír válogatott kapuvédő Roy Carroll kapta meg, aki folyamatosan, hosszú évek óta súlyos szerencsejáték- és alkoholfüggőséggel küzd. Nem tudom ezzel hogy áll most, valószínűleg jól, másképp biztos nem védene.

Guzmics Richárd (Szombathelyi Haladás) A remek felépítésű fiatal szombathelyi védő kihagyhatatlan ember a Haladásban, megbízható teljesítményt nyújt folyamatosan, a meghívó már kijárt neki.

Halmosi Péter (Szombathelyi Haladás) Mostanában nem nagyon játszott, sérült is volt, de az utóbbi meccseken eltiltás miatt hiányzott (nagyon) a Haladás csapatából. Hatalmas rutinnal rendelkező játékos, aki több poszton is bevethető. Ugyan a gyorsasága már nem a régi, de ezt kiváló helyezkedéssel pótolja.

Juhász Roland (Anderlecht) Vele súlyos gondok vannak, nem az a kérdés, hogy játszik-e, vagy sem, hanem az, hogy a keretben van-e, vagy sem. Sajnos, leginkább az utóbbi. Télen sürgősen megoldást kell találni. Az Anderlecht tartozik annyival Juhász Rolandnak, hogy méltányos összegért elengedje.

Kádár Tamás (Roda) Az utolsó három mérkőzést végigjátszotta a klubjában, ez azt jelenti, hogy formában van és bíznak benne. A Törökország elleni produkcióját nyilván látta az edzője is, beállította és bent ragadt. Ez nagyon jó jel.

Korcsmár Zsolt (Brann Bergen) Alapember a klubjában. Az utolsó mérkőzést vélhetően sárga lapok miatt kihagyta, de előtte végigjátszotta a meccseket. Az más kérdés, hogy az utolsó négy mérkőzést zsinórban bukták, így most a hatodik helyen állnak a norvég bajnokságban. Klubjában folyamatosan bal oldali belső védőt játszik, szerintem is ezen a poszton képes a legtöbbre. Csapattársai közül senkit sem hívtak be a válogatottba, Drillo Olsen leginkább a Molde játékosaira épít otthonról.

Mészáros Norbert (DVSC-TEVA) Az előző néhány mérkőzésen sérülés és betegség miatt nem állhatott Kondás Elemér, a DVSC-TEVA vezetőedzőjének a rendelkezésére. A hét végén játszott a Fradi ellen az Albert stadionban. A 88. percben az ő fegyelmezetlensége révén szenvedett vereséget a csapata. Én most nem kezdetném. Nincs jó passzban.

Vanczák Vilmos (FC Sion) A svájci Super League harmadik helyén áll a csapata. Arccsontsérülése dacára az utolsó 5 mérkőzésen játszott, gólt is szerzett, valamint a védelem minden posztján játszatták. Univerzális védőjátékos, akiben a klubjában maximálisan bíznak.

Dzsudzsák Balázs (Dynamo Moszkva) Klubjának egyik legértékesebb játékosa, gólokat lő, gólpasszokat ad. Dan Petrescu-nak esze ágában sincs kihagyni egyik leghasznosabb játékosát a csapatból. Ugyan itthonról, vélhetően irigységből sokan szapulják, Balázs az orosz évek alatt sokat fejlődött, erősödött, sokkal jobb játékos lett, mint amikor a PSV-ből Dagesztánba igazolt az Anzsi Macskakajába (sic!). Ennek megfelelően a magyar válogatott meghatározó játékosa.

Elek Ákos (Diósgyőri VTK) Alapember Diósgyőrben, összeszedte magát és fizikálisan is utolért mindenkit. Egész meccsen brusztol, küzd, néha tisztátalanul, ezért szinte borítékolható, hogy már az első félidőben sárga lapot kap. Jó nézni, amikor hatalmas lendülettel megindul a szerzett labdával az ellenfél kapuja felé. Ugye emlékszünk Helsinkire? Na úgy.

Hajnal Tamás (VfB Stuttgart) Klubjában nem alapember, de szinte mindig becserélik. Neki fontos a bizalom, nem igazán tud élni a kapott 10-15 percekkel. Reméljük a válogatottban még kitart a Tallinn óta tartó lendülete és jó játéka.

Koltai Tamás (Győri ETO) Az idei ősz igazi felfedezettje. Bombaformában, gólerősen játszik Győrben. Régebben még a beválogatását sem nagyon értették sokan, most azt hiszem, mindenki rájött, a válogatottban a helye.

Koman Vladimir (FK Krasnodar) Vele sem tudni mi van, hol kezdő, hol a keretben sincs, aztán pad és becserélik, teljesen változatos, de nem alapember az FK Krasnodarban, ami azért valljuk be, nem az orosz labdarúgás eleje. El kellene neki is gondolkodni a jövőn, sőt a közeljövőn, kell-e neki így Krasnodar, illetve az orosz bajnokság, hiszen a töretlen fejlődéséhez állandó játéklehetőség és bizalom kellene, még nagyon fiatal.

Pátkai Máté (Győri ETO) Nagyon jó játékos, tavaly is volt egy remek időszaka, most is van, a válogatott meghívó ennek köszönhető, príma védekező középpályás, aki pompás labdákkal segíti az előre játékot is, viszont le kell higgadnia. A hatalmas bizonyítási vágyával, lelkesedésével majdnem elment rajta a török meccs, a tizenhatoson belül emberesen felrúgta Nuri Sahint, de a sors és az olasz bíró most visszaadta a törökországi Gera-féle esetet.

Pintér Ádám (Real Zaragoza) Legyen akár vasárnap déli 12 óra, mindig leülök a TV elé megnézni a Real Zaragoza bajnokiját, tulajdonképpen Pintér Ádám miatt. Nem tudom, hogy mi történhetett, de újabban a keretben sincs bent, vagy ha bent ott van, nem cserélik be. Nyilván nem sérült, de akkor mi történt, mert eddig folyamatosan játszott, ha a bizalom rendült meg irányában, a télen el kell igazolni.

Varga József (DVSC-TEVA) Ő is részese klubja mostani mélyrepülésének, ilyen vereségi sorozathoz nem szoktak hozzá Debrecenben. Hajt, küzd, piócaként tapad az ellenfélre, nagyon hasznos játékos. Én inkább jobbhátvédben játszatnám, mint középpályásként.

Németh Krisztián (Roda) Klubtársához, Kádár Tamáshoz hasonlóan ő is alapember a klubjában, folyamatosan kezdő. Igaz őt általában lecserélik, nem úgy, mint Kádár Tamást, de csak a meccs végén, ilyenkor a csatárokat cserélik általában le.

Szalai Ádám (Mainz) Jelenleg a Bundesliga legnagyobb sztárjai között emlegetik a nevét. 8 góllal Mario Mandzukic-csal társbérletben vezetik a Bundesliga góllövőlistáját, sőt az európai álomcsapatba is beválasztották. Akkor hajrá Ádám, Gitározz nekünk többször is szerda este!

Szabics Imre (Sturm Graz) Sérülése után klubjában is visszakerült a kezdőbe. Nagyon bíznak benne, hiszen ismerik. Ausztriában jobban ismerik, mint itthon. Pedig nem volt túl messze, csak nem érdekelt senkit. Ez azért gyalázatos. Azért érdemes végignézni, hogy abban a Szabics-mentes 5 évben kik játszottak csatárként a magyar válogatottban. Akinek nem inge, ne vegye magára, én meg nem írom ki a neveket, nem bántok meg senkit. Akit érdekel, a netes foci-adattárban megtalálja.

Csak egy pici apróság a mezeken. Örülnék, ha a névfeliratok nem a 2006-os németországi VB adidas mezein látható elképesztően csúnya, stilizált felirataira hajazna, némi finomítással. Az adidas szerelésében játszó válogatottak már más betűtípust alkalmaznak egy ideje, az sokkal tetszetősebb, meg lehet nézni a német válogatott feliratait. Váltani kellene nekünk is. Sok válogatottnál, az adidas-nál is, válogatott mérkőzésre egyedi módon készítik a mezt, a mezen a címer alatt a mérkőző felek zászlói láthatók, alatta felirat. Ez nem kerülne sokba, de manapság már magára valamit adó válogatott ad a külsőségekre is. Ha már ilyen szép helyen állunk a világranglistán, adjunk mi is ezekre. A megítélésünk is más lehet, Magyarország vagyunk, nem Moldova például, elnézést Moldovától, csak nekik névfeliratuk sincs. Ez csak egy pici, nem fontos észrevétel, de nagyon örülnék neki, ha így látnám a válogatottunkat kifutni a zöld gyepre.

Marijo Strahonja, a mérkőzés horvát játékvezetője

A mérkőzés játékvezetője a 37 éves horvát Marijo Strahonja. 2006-tól tagja a FIFA játékvezetői keretének. A zágrábi fizika tanár horvátul, angolul és németül beszél. Kapott korábban is nemzetközi, főleg barátságos mérkőzéseket, de most, ebben az őszi szezonban kapták fel igazán. Augusztus 12-én ő vezette a Kobenhavn-Lille BL selejtezőt (1-0), majd október 2-án övé lett a Nordsjaelland-Chelsea BL csoportmeccs (0-4). 10 nappal később, október 12-én ő vezette az Örményország-Olaszország VB selejtezőt (1-3). November 6-án az Olympiakos Pyreus-Montpellier BL csoportmeccs (3-1) jutott neki, és most jövünk mi, elég sűrű ősze van, hiszen közben folyamatosan vezet a horvát első osztályban is. Ebben az évben ez lesz a 16. mérkőzése, amit vezet. Érdekesen bánk a lapokkal. A nemzetközi meccseken óvatosan szórja a lapokat, de otthon, a horvát bajnokságban javarészt sárga és piros lap eső kíséri a tevékenységét. Nemzetközi meccsen nem állított ki senkit, de néha sok sárgát szórt. Lehet, hogy ez nála hangulatfüggő, de pl. a  Nordsjaelland-Chelsea-t lap nélkül hozta le, addig tavaly novemberben egy Zadar-Osijek meccs termése 11 sárga egy piros volt. Idén a legutóbbi meccse, az Olympiakos Pyreus-Montpellier hozott 8 sárgát, kérdés milyen napja lesz szerdán, jó lesz figyelni, hol a határ. Nyilván szeretne jól bíráskodni, benne van a 2014-es VB keretben, szeretne elmenni Brazíliába. Ha a játékos segít neki, azt a bíró respektálja. Valószínűleg nem tűri a reklamálást, ezt érzem az otthoni sok sárgán, nem olyan durva a horvát első osztály, azaz, a 1. HNL.

HAJRÁ MAGYARORSZÁG!!!

Azt igazából nem is sejtem, hogy Drillo Olsen milyen összeállításban akarja a csapatát kiküldeni ellenünk, valószínűleg ad bizonyítási lehetőséget a fiataloknak. Egervári Sándor azt nyilatkozta, hogy lesznek meglepetések a kezdőben. Én a Bogdán – Vanczák, Juhász, Korcsmár, Kádár – Varga, Pintér – Koltai, Hajnal, Dzsudzsák – Szalai kezdőt valószínűsítem. Na, biztos nem ez lesz, ebben semmi meglepetés. Esetleg Juhász helyett Mészáros, Vanczák helyett Varga, akkor a szűrő középpályás Pintér mellett Pátkai, vagy Elek. Ha nem Koltai, hanem Koman kezd, akkor elképzelhető Németh a támadó, bár Szalait ebben a formában nem hiszem, hogy ki lehet hagyni, esetleg akkor két csatárral játszunk. Több variációs lehetőséget nem nagyon érzek, nem tartom valószínűnek, hogy Guzmicsot kapásból a kezdőbe állítaná a kapitány. Mindegy, a 31 éves norvég átkot meg kell törni, ez a legjobb alkalom. A sikeres VB selejtezők után az önbizalom is megvan, néhányan csúcsformában, mikor, ha nem most.

HAJRÁ MAGYAROK!!!