Platini: A FIFA tönkretette az Aranylabdát...

Az általam játékosként istenített, de sportvezetőként ostobának és fafejűnek tartott Michel Platinivel, az UEFA elnökével most kivételesen teljesen egyetértek.

Tudni kell, hogy az Aranylabdát 1956-ban alapította a France Football, francia labdarúgó szaklap, Európa legjobb labdarúgóját választották meg ezzel. Először a díjat az angol legenda, Sir Stanley Matthews kapta meg. Mindenki előtt ismert, hogy 1967-ben Albert Flórián, egyedüli magyarként kapta a díjat, olyan nagyságokat díjaztak a teljesség igénye nélkül, mint Johan Cruyff, Kevin Keegan, Franz Beckenbauer, Gerd Müller, valamint egymás után háromszor Michel Platini. A probléma elkezdődött azzal, hogy 1995 óta Európában játszó, nem európai labdarúgók is megkaphatták a díjat. Így azonnal elsőként egy afrikai, George Weah máris aranylabdát kapott. Az ostobaság 2007-ben folytatódott, ekkor már a világ bármely labdarúgójára lehetett szavazni, majd 2010-ben összevonták a FIFA év játékosa díjjal. Ezzel gyakorlatilag a FIFA lenyúlta az eredeti, az európai Aranylabdát. Érdekes módon Afrikában, Dél-Amerikában van továbbra is Aranylabda szavazás, így viszont Európában nincs. A FIFA megszüntette az európai Aranylabdát, a névhasználatot a fúzióval elvette a France Football-tól, innentől így nevezi az év játékosa díjat. Így lehetett volna az is, ha mindenki úgy szavaz, mint Didier Drogba, hogy Yaya Touré az afrikai és az „európai” Aranylabdát is egyszerre megkapta volna. Mondhatni, az ötletgazdának már gyakorlatilag semmi köze nincs az Aranylabdához azon kívül, hogy a show-ra valakit közülük is meghívnak. Ezzel kártékony módon háttérbe szorították az európai futballistákat. Lehet, hogy a FIFA féltékeny volt az Aranylabdára, mivel annak sokkal nagyobb visszhangja volt, mint az ő „Év játékosa” választásuknak, ugyanis az Aranylabdára mindenki emlékszik, de hogy ki volt a FIFA év játékosa? Ha agyonütnek sem emlékszem egyre sem...

Szerény véleményem szerint vissza kellene állítani a régi rendet. A France Football vegye vissza azt, amit a FIFA elvett, elbitorolt tőle. Legyen ismét európai Aranylabda, amit csak európai állampolgár játékos, több állampolgárság esetén az az állampolgárság az irányadó, amelyben válogatott felnőtt tétmérkőzést játszik/játszott, kaphat, játsszon bárhol is a világban. Az argentinok, a brazilok pályázzanak a dél-amerikai Aranylabdára, az afrikaiak az afrikaira és így tovább. A FIFA év játékosa díjnál pedig legyen választható a kontinensenként a három legjobb, majd azt szűkítsék háromra és abból legyen a FIFA év játékosa.

Lehet, hogy ez csak az én elmélkedésem, de megmondom őszintén, hogy a díjátadó show után nagyon vegyes érzésekkel keltem fel a karosszékből. Ha a régi norma szerint választottak volna, akkor a France Football Aranylabdáját Franck Ribérynek kellett volna nyerni, a FIFA év játékosa pedig, bármennyire ellentmondásosnak tűnik, már lehetett volna Cristiano Ronaldo.

Egy biztos, változtatni kellene, mert nagyon nincs jól, ahogy most van…