Véber-henger, Fradi győzelem feketében, avagy az NB I harmadik fordulója

Néhány kánikulai nap, néhány szieszta és már itt is az NB I harmadik fordulója.

Pénteken késő délután az MTK és a Haladás csapott össze a Hungária körúton, a Hidegkuti Stadionban, Garami József 74. születésnapján. A kiváló mesternek ezúton kívánok én is nagyon jó egészséget és sok boldogságot. Úgy volt, hogy Radó nem játszik, de mégis tudta vállalni a játékot. A mérkőzés elején éppen ő egy csattanós kapufával vetette észre magát. A Haladás jól, az MTK kicsit tompán játszott. Az első félidő második felében Radó egy megkerülős csellel megverte a statikus Vukmirt, középre pörgetett és Ugrai Roland kapásból a hálóba belsőzött. Gyönyörű gól volt. A második félidőben is a Haladás dominált, de egy kontrából Vass Patrik is eltalálta ugyanazt a kapufát, mint Radó a meccs elején. 7 perces hosszabbítás volt, mert elindult a locsoló berendezés. Az utolsó pillanatban az előre futó Groppioni kapus még egalizálhatott volna, de Rózsa hárított. A Haladás véleményem szerint azzal nyerte a mérkőzést, hogy Kantát és Pölöskeit levették a pályáról. Kassai Viktor kiválóan, hiba nélkül vezette a mérkőzést.

Szombaton délután Kecskemétre látogatott a még gólt sem szerző Mezőkövesd-Zsóry. A kövesdiek eddig sem keltettek rossz benyomást, de két vereséggel indítottak. Az a gyanúm, hogy Bekő Balázs hiába figyelmeztette az eddig 100 %-os kecskemétieket, hogy vegyék komolyan a Kövesdet, nem hallgattak rá. Bognár szabadrúgást tekert középre, Szalai Vilmos csúsztatott és máris vezetett a Mezőkövesd. Nem sokkal később Bognár újabb szabadrúgást végzett el, amit Antal Botond a kapufára tolt, a kipattanót Gévay kapura lőtte, ezt Póti kézzel hárította, egyértelmű 11-es és piros lap. Melczer a büntetőt higgadtan értékesítette. A teljesen összezuhant Kecskeméttel már szórakozott a Mezőkövesd. Balajti-Bognár-Balajti kényszerítőzés után Balajti futsalosok módjára elhúzta Antal mellett a labdát és máris 0-3. Hatalmas hideg zuhany a kánikulában! Kicsit feltámadt a KTE, támadgattak és egy kapu előtti kavarodás után kaptak egy elég véleményes 11-est ezt Rajczi váltotta gólra. De, hogy annyira nyugodtan ne menjen szünetre a Kecskemét, a lefújás előtt még a mezőny legjobbja, Bognár István újabb gólt lőtt, így 1-4-el fordultak. A második félidőben közelebb jött a Kecskemét, újabb kapu előtti kavarodás után Koszó pöckölt a kapuba. Ezt követően még George Menougong és Olasz Dénes is betalált ezzel alakult ki a 6-2-es vendéggyőzelem, hatalmas meglepetés. Második sárga lappal még kiállította a második félidőben a játékvezető Patvaros Zsoltot és Hegedűs Csabát. Farkas Ádám játékvezető alapjában éve elvégezte a munkáját, talán annyi kifogásom lenne, hogy ez nem volt durva mérkőzés, ahol három pirosat kellene szórni, Patvaros és Hegedűs második sárgája is amolyan tucatszabálytalanság után esett, ezekért nem kellett volna sárgát adni, egyik belépő sem volt durva.

Ezt követően láttuk a Puskás Akadémia paksi vendégjátékát. A helyzet hasonló volt, mint az első mérkőzésen. A Puskásnak 0 pontja volt, a Paks 100 %-os. A meccs elején a Paks már gólt szerzett, beívelt labda után Kovács Gábor passzolt a kapuba, ezt követően Lubos Hajduch megsérült, mint kiderült, nyílt törése lett a hüvelyujján, jobbulást kívánok neki. Így újoncot avatott a Puskás, Somodi Bence érkezett a kapuba. A második félidőben a Puskás kapott egy ajándék tizenegyest, amelyet Tischler Patrik értékesített. A Paks ekkor jött rá, hogy ennek fele sem tréfa, megrázták magukat és az ügyeletes paksi gólfelelős Simon Attila mesterhármasa következett, még második sárgával Vaszicsku Gergőt állította ki a bíró második sárgával. Solymosi Péter játékvezetésére annyit lehet mondani, hogy mérkőzést befolyásoló hibát nem vétett, különösebben nem dicsérhető, de nem is marasztalható el, átlagos teljesítményt nyújtott.

A heti nem tévés meccs, amit ugye nem láttam, a Pápa-Kaposvár meccs volt. A tudősítások alapján azt hiszem, nagyon nem sajnálhatjuk, hogy nem láttuk. Addo öngóljával nyert a Pápa, valamint a történethez még hozzátartozik, hogy Marko Ranilovic kivédte Eszlátyi István büntetőjét, A mérkőzést Becséri Dániel vezette. A tavaly majdnem kiesett Pápa viszont váratlanul remekül rajtol, három forduló után 7 pontja van Tóth Bálint együttesének.

Este jött a forduló meccse, a Győri ETO-Fradi. Andó-Szabó Sándor sípjelére kezdődött a meccs, a Fradi abban a fekete felsőben játszott, amiben még tétmeccsen nem tudott nyerni, úgy néztek ki, mint a hatvanas években az Ózdi Kohász, vagy valamelyik bányászcsapat, például a Salgótarján, nagyon furcsa volt ezt látni. Állítólag lecseréltették velük a zöld-fehér csíkost a meccs előtt. Ebben a feketében javarészt kikaptak, döntetlen is csak itt-ott volt. Somalia sérülés miatt nem játszott, de a védelem tengelyében ott volt a héten igazolt Akeem Adams. Remekül futballozott a színes bőrű legény, nagy erőssége lehet a Fradinak, úgy kellett a védelembe, mint egy falat kenyér. Az első félidőben nagy taktikai csata folyt, de igen nagy iramban. Bödét buktatták a 16-oson belül, a síp néma maradt. Ricardo Moniz hangosan reklamált a negyedik bírónál, és Andó-Szabó elküldte a kispadról. Érdekes felfogás, mint később kiderült, az volt az oka, hogy elhagyta az edzői zónát. Ha ezért el lehet küldeni valakit, történetesen nem a kirohanásairól jellemző Monizt, akkor Pintér Attilának név szerinti széket kellene foglalni a díszpáholyban, de úgy látszik ő a gyevi bíró a magyar játékvezetők szemében. A második félidőben hamar vezetést szerzett az ETO. Bedobás után a védők elvétették a labdát és a berobbanó Varga Roland a hálóba bombázott. A Fradi nagyobb sebességre kapcsolt, egy formás támadás után Böde középre löbbölt, a védők kifejelték a labdát, azt pedig Holman Dávid gyönyörű mozdulattal, félfordulattal a bal felső sarokba lőtte. Ezt követően egy felpattanó labda után Trajkovic lőtt méteres lesről a hálóba, Pintér Attila erre hivatkozott, hogy az új szabályok szerint nem les. Ez nevetséges, egy felpattanó labdát nem lehet tudatosnak minősíteni, azzal nem akarja megjátszani a labdát a játékos, de hát Pintérre sosem volt jellemző a tárgyilagosság. A szemel láthatóan túlsúllyal küzdő, lassú Tuijp helyett Diallo szállt be, remekül. Éppen ő volt a részese a 76. percben egy sajnálatos sérülésnek. Ő ütközött teljesen vétlenül Sasa Stevanovic-csal, és a győri kapus elvesztette az eszméletét, mentő vitte kórházba a szimpatikus, deres hajú cerberust, de hála istennek nincs baja, ma már ő vezette ki a csapatot az FC Bayern ellen. Az ETO harmadik számú kapusa jött be, Nagy Gergely. Támadott a Fradi. Bal oldali beadás után Diallo kibújt Lang Ádám szorításából és nagy erővel a felső lécre fejelt. A 88. percben gyors ferencvárosi támadás után Böde Dániel készítette le a labdát Julian Jennernek, aki 17 méterről a bal felsőbe csavart. 1-2. Remek mérkőzésen győzött a Ferencváros. Andó-Szabó Sándor közepesen vezette a játékvezetői szempontből kifejezetten nehéz mérkőzést. Nem volt következetes és kiszámítható. Nagyvonalú volt a lapokkal, de olyan embert küldött el a kispadról, aki szinte sosem reklamál. Pintér szokás szerint végig tombolta a meccset, őt nem is figyelmeztette, lehet nem merte.

Vasárnap délután keleti rangadó, Debrecen-Diósgyőr. Kondás Elemérnek is pikáns a dolog, hiszen a Diósgyőrben is játszott játékosként. Egy végtelenül egyoldalú meccs volt, a Diósgyőrnek sansza sem volt pontot szerezni. Szépségdíjas góllal kezdődött, Bódi kapásgóljával, majd Dalibor Volas végre gólt szerzett, a nagyon sokadik ziccerét értékesítette. A második félidőben egy nagy védekezési hiba után Szakály Péter passzolt a kapuba, majd a meccs végén a novemberben már 40 éves kedvenc, Dombi Tibor fejelt(!) a kapuba. 4-0, sima liba, a DVTK-nak még momentumai sem nagyon voltak. A Loki három forduló után 100 %-os, de azt se felejtsük el, hogy eddig csak otthon játszottak. A gondok tavaly sem otthon voltak. Szabó Zsolt játékvezető hiba nélkül vezetett.

Ezt követően kezdődött a Videoton-Pécs meccs. Váratlanul a Pécs szerzett vezetést, Szöglet után Fröhlich Roland kapásból a hálóba lőtte a labdát, gyönyörű volt. Ezt követően Nemanja Nikolic ugrott ki, Eke Uzoma ütközött vele, piros lap, tizenegyes. Uzoma, most kapta azt meg, amit a Fradi ellen nem, Somaliával szemben nagyobb szabálytalanságot követett el, az tovább ment, ez nem. Nikolic belőtte a tizit. Hamarosan újra villant a piros lap. Vinicius lökte fel Grumicot, ősszeszólalkoztak, Grumic a földön fekve tett egy kapálózó mozdulatot a lábával. Ezt a játékvezető rúgási kísérletnek értékelte, így a pécsiek már csak kilencen maradtak. Vége lett a meccsnek, a továbbiaknak macska-egér játék folyt a pályán. Vinicius, Nikolic, Sándor György és Arturo Álvarez lőtt még gólt, így 5-1 lett a vége. Bognár Tamás játékvezető gyakorlatilag tönkretette a meccset. Valószínűleg valamennyi ítélete védhető, de az ítéletek ellenkezője is az lett volna. Uzoma szabálytalanságában nem vagyok biztos, kétes eset, majd Grumic kiállítása túlzás volt, elég lett volna szerintem neki is egy sárga, az a rúgó mozdulat elég kajla volt, másképp is lehetett volna értelmezni. Lehet az ítéleteket védeni, de ha ezt Európában produkálja, akkor többet nem hívják, tönkre teszi rengeteg ember szórakozását. Persze Puhl Sándor megvédte, de nem is vártam volna mást.

A forduló utolsó meccsén Újpesten vendégeskedett a Honvéd. A tavalyi bronzérmesnek még nem volt pontja és sokáig úgy tűnt nem is lesz. Az első félidőben egy Vécsei ballábas lövést kivéve a Honvéd teljesen veszélytelen volt a kapura. Balogh kiválóan futtatta lyukra Simon Krisztiánt, aki Kemenes mellett elhúzta a labdát és a hálóba passzolt. A második félidőben a Honvéd magára talált, bal oldali beadást Vécsei mellre vett, majd középre fejelt, de ebben a pillanatban Antón teljesen feleslegesen elütötte. 11-es, Vernes Richárd beverte. Ezt követően csak birkóztak egymással a csapatok, a győzelemhez az Újpest állt közelebb, de akár a Honvéd is nyerhetett volna. Vad II István jól bíráskodott.

Ennyi volt az NB I harmadik fordulója, de már várom a negyediket, bár indul a Premier League, egyre nehezebb lesz választani a meccsek közül, de kéznél lesz a távirányító.