Rebetli…

Sokakkal együtt én is szeretek ultizni. A betli ugye az a játék, ahol nem szabad egy ütést sem vinni. Piros betli ugyanaz jobb lappal, dupla pénzért, a rebetli pedig a tökéletes semmi lap négyszeres pénzért.

Ezt sikerült kupacsapatainknak elérni a 2013-2014 évi európai kupaszezonban. Abszolút negatív csúcsot állítottak fel, július 25-én este már nincs álló magyar csapat az európai kupákban. Ilyen még nem volt soha. Néhány éve azon sóhajtoztunk, hogy ugyan mikor éri már meg magyar csapat a kupatavaszt. Most a nyár végét sem. Szégyenteljes és felháborító.

Legkevésbé a Honvédot bántanám, egyrészt egy kört mentek, bár az első két meccs a legkevésbé sem hasonlított a futballhoz. Törölte mindenki a szemét, ilyen ordas, pofátlan bundát, amit a montenegrói Celik Niksic játékosai végrehajtottak, keveset lehetett látni. Az egyszeres válogatott kapusuk legnagyobb gondja az volt Kispesten, hogy miként ugorjon el a labda elől. Másrészt a Vojvodinával, a szerb bajnokság harmadik helyezettjével szemben ki ehet esni, a Honvéd legalább próbálkozott, de a Vojvodina jobb csapat, el kell ismerni, bár az 5-1 összesítés kissé túlzó. Az a véleményem, hogy ez a meccs Újvidéken ment el, csaknem 70 percet emberelőnyben játszva, nem lett volna szabad kikapni, nem hogy két góllal. Itt mentünk, buta gólt kaptunk és itt már mindenki tudta, vége.

A Videotonról mindenki azt gondolta, hogy simán továbbjut a montenegrói bajnokság hatodik helyezettje (!) a Mladost Podgorica ellen. Itthon pocsék játékkal egy izzadtságszagú 2-1-es győzelmet sikerült még valahogy összehozni. Podgoricán viszont felavatva az új, világoskék Nike mezt, a csapat kritikán aluli játékot nyújtott. Úgy játszottunk, mintha a Videoton játékosai utálnának futballozni. Még így is majdnem sikerült továbbjutni, de nem érdemeltük volna meg. Kapott a Mladost egy tizenegyest az utolsó percben, azzal az 1-0-lal továbbmentek idegenben lőtt góllal. A Videotonnál bajok lehetnek, ilyen rosszul ez a csapat évek óta nem játszott, ráadásul két egymást követő EL-selejtezőn. Ilyen játékért kár fizetni a drága profikat, légiósokat, ezt egy közepes NB II-es csapat is hozta volna. Ez a kiesés méltatlan volt a Videoton múltjához, nevéhez. A klub történetének legfájóbb és legszégyenteljesebb fiaskója volt. A játékosok hozzáállása pedig az egy Tóth Balázs - AirSanyi nem játszott -, kivételével a bányabéka valaga alatt volt.

A Győri ETO FC régen várt arra, hogy BL-selejtezőt játsszon. Most elérkezett az idő, az ellenfél az izraeli Maccabi Tel-Aviv volt. Kilátástalan, minden futballjátékot nélkülöző produkciójukra nincs semmi mentség. Az izraeliek lefocizták őket és játékban alázták a magyar bajnokot folyamatosan mindkét mérkőzésen. Ha csak egy kicsit jobban koncentrál a Maccabi vagy Lubos Kamenar nem véd mindkét meccsen elképesztő formában, kétszer 5-6 gólt is simán kaphattunk volna. Ekkora lenne a különbség az izraeli és a magyar bajnok között? Mert a látottak alapján két-három osztály is volt a csapatok között. Kiábrándító, elkeserítő volt ezt látni.

Beszéljünk a Debrecenről. A kinti meccset ugye nem láthattuk. 2-2 lett, ezzel itthon tovább kellett volna jutni. Az a gyanúm, hogy a norvég Strömgodset az első meccsen még túlságosan tisztelte a néhány éve még BL-főtáblás Lokit. Csak ez a Loki már nem az a Loki. Ez a Loki egy kényes sztárocskákból álló lányok gyülekezete, akiknek talán még a Videoton podgoricai „teljesítményét” is sikerült alulmúlni. Nyíregyházán a Loki a nem túl acélos norvég Strömgodsettől 3-0-ra kikapott, teljesen megérdemelten. Ezt a pocsék, szurkolóbosszantó produkciót nehéz lesz megmagyarázni.

Az a helyzet, hogy jelenleg az ország jelentős része napi anyagi problémával küszködik, örülnek az emberek, ha étel jut az asztalra. A látott sztárocskák, és itt most nem a Honvédra, vagy a Honvéd fiataljaira gondolok, hanem a Győr, a Videoton és a Debrecen „profijaira”, nem tudom mennyit keresnek, nem is érdekel, de bármennyit is kapnak, túl vannak fizetve. Ezért a produkcióért nekik kellene fizetni pályahasználatért, a villanyért és a meleg vízért. Valamint, amíg nem köszörülik ki a csorbát, az ő költségükre kellene a nézőket beengedni a stadionba. Ezek után nem elvárható, hogy a nézők fizessenek ezért az indolens hozzáállásért, borzasztó fociért. A futball valahol szórakoztató ipar. Itt a nézők nem szórakoztak...

Most kezdődik a bajnokság. Nagyon szomorú lennék, ha ezzel a játékkal és hozzáállással ezek a játékosok és csapatok lennének a bajnokság élcsapatai. Mert erre nincs más jelző, csak az, amit Nyíregyházán az elkeseredett Loki-hívek, Podgoricán pedig az odautazó fanatikus Vidi-szurkolók skandáltak: „kurva gyenge”. Igen az volt. Szégyellje magát mindenki, akinek ebben része volt.