Főpróba Fehéroroszország ellen Belekben…

 

Szerdán délután magyar idő szerint 17 órakor játszik a magyar labdarúgó válogatott felkészülési mérkőzést a törökországi Belekben, olyan helyen, ahová az európai csapatok szívesen mennek edzőtáborba a kiváló éghajlati viszonyai és a tábor minden igényt kielégítő szolgáltatásai miatt. A Győri ETO FC már ott van, így a keret győri játékosainak csak zöld-fehérből kell átöltözni nemzeti szerelésbe. Pátkai Máté korábban belázasodott, ugyan felépült, de visszatért az ETO-hoz, mert nincs még olyan állapotban, hogy hasznára tudjon lenni a válogatottnak. A csapat a helyszínen készül a szerdai összecsapásra.

Breaking news: Rossz, de nem váratlan hír, a FIFA Fellebbviteli Bizottsága nem változtatta meg a zárt kapus döntést (merte volna Blatter nyilatkozata után???), így minden bizonnyal a románok ellen üres stadionban kell játszanunk. Ugyan az MLSZ a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, de ez már szerintem csak vihar egy pohár vízben. Ezzel a CAS nem fog foglalkozni. Az oldalon nem reprezentatív szavazás folyik, hogy hol játsszunk a románok ellen, aki gondolja, szavazzon, jelenleg Győr vezet, a szavazók 46 %-a gondolja, hogy az ETO Park lenne a legalkalmasabb erre. Egyetértek.

Eddig egy mérkőzést játszott egymással a két válogatott, 2002. április 17-én Debrecenben csúfos, 5-2 arányú vereséget szenvedett Gellei Imre válogatottja. Láttam a mérkőzést, borzalmas volt. Egy nem egészen 21 éves focista bohócot csinált a védelmünkből, bizonyos Alekszandr Hleb, aki már akkor a VfB Stuttgartban légióskodott, de később megjárta az Arsenalt és a Barcelonát is. Csak érdekességképpen az akkor pályára lépett csapat a következő volt: Király Gábor (Babos Gábor  46’) – Bodnár László (Fehér Csaba  46’), Kuttor Attila, Juhár Tamás, Mátyus János (Füzi Ákos 46’) – Gyepes Gábor (Tóth Norbert 37’) – Kabát Péter (Böőr Zoltán 46’), Lisztes Krisztián, Dárdai Pál – Gera Zoltán (Korolovszky Gábor 72’), Kenesei Krisztián (Fehér Miklós 46’). Kenesei Krisztián góljával még vezettünk, aztán a szünetig kaptunk négyet, a szünetben a fél csapatot lecserélte Gellei, a második félidőben kaptunk még egyet, majd a végén egy tizenegyesből kozmetikázott valamit ezen a borzasztó eredményen az áldott emlékű Fehér Miki. Ezt gyorsan felejtsük el, viszont arra kellő módon figyelmeztet, hogy a fehéroroszok ellen teljes koncentrációval kell futballozni, mert azonnal és kíméletlenül büntetnek. A BATE Boriszov kapcsán a Loki játékosai is tudnak erről mesélni.

A magyar labdarúgó válogatott

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Gulácsi Péter (Liverpool FC), Megyeri Balázs (Olympiakosz Pireusz)

Védők: Guzmics Richárd (Szombathelyi Haladás), Kádár Tamás (Diósgyőri VTK), Korcsmár Zsolt (Brann Bergen), Mészáros Norbert (DVSC-TEVA), Szolnoki Roland (Videoton FC), Vanczák Vilmos (FC Sion)

Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (Diósgyőri VTK), Hajnal Tamás (VfB Stuttgart), Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Koltai Tamás (Győri ETO FC), Koman Vladimir (FK Krasnodar), Pintér Ádám (Real Zaragoza)

Csatárok: Böde Dániel (Ferencvárosi TC), Rudolf Gergely (Diósgyőri VTK), Szabics Imre (Sturm Graz), Szalai Ádám (FSV Mainz)

Koltai Tamás a helyszínen csatlakozott a válogatott utazó keretéhez, mint szó volt róla, a gyógyult, de legyengült Pátkai Máté visszatért a győri kerethez. Varga Józsefet az új Bundesliga klubja kérésére nem vitte magával a kapitány, valamilyen orvosi panaszra hivatkozással. Én a magam részéről azt gondolom, hogy Gelsenkirchenben a Schalke elleni győzelem alkalmával Varga Józsi olyan játékot produkált, hogy a Greuther Fürth vezetői még bele akarnak kapaszkodni az utolsó szalmaszálba, ami a bennmaradásukhoz szükséges és ezt a szalmaszálat a friss szerzemény Varga Józsi kezébe kívánják adni, egyszerűen nem szerették volna ebben a helyzetben, hogy bumlizzon egyet a héten, inkább készüljön nyugiban a hétvégi Wolfsburg elleni meccsre. A magyar kerettel kapcsolatban már kifejtettem a véleményemet egy korábbi posztban, sokat nem lehet vele vitatkozni.

A fehérorosz labdarúgó válogatott

A fehérorosz keret:

Kapusok: Alekszandr Gutor (BATE Boriszov), Szergej Verjemko (Krilja Szovjetov)

Védők: Makszim Bordacsov (BATE Boriszov), Jegor Filipenko (BATE Boriszov), Alekszandr Martinovics (FK Krasznodar), Vitalij Trubilo (Dinamo Minszk), Dmitrij Verhovcov (Krilja Szovjetov), Makszim Zsavnyercsik (Kuban Krasznodar)

Középpályások: Ilja Alekszijevics (BATE Boriszov), Szergej Balanovics (Sahtar Szoligorszk), Renan Bressan (Alanyija Vlagyikavkaz), Sztanyiszlav Dragun (Krilja Szovjetov), Szergej Kiszljak (Rubin Kazany), Anton Putyilo (SC Freiburg), Jan Tyigorjev (Lokomotiv Moszkva), Alekszandr Volodko (BATE Boriszov)

Támadók: Vlagyimir Hvasinszkij (Dinamo Minszk), Vitalij Rogyionov (BATE Boriszov)

A fehérorosz labdarúgás nemzetközi klasszisa Alekszandr Hleb, aki jelenleg a BATE Boriszov játékosa. A jó hír, hogy ő nincs a keretben. Az azért látszik, hogy a válogatott a BATE Boriszovra épül. Hat játékos a BATE Boriszovból, kettő a Dinamo Minszkből, egy a Sahtar Szoligorszkból lett beválogatva. A csapat légiósai egy kivételével az orosz Premjer Ligában játszanak, Anton Putyilo az SC Freiburg játékosa, tehát a német Bundesligában játszik. Igazából sokat nem lehet tudni róluk, az európai futballkedvelők látókörén kívül vannak, néha nézhetünk orosz első osztályú mérkőzéseket, de bevallom őszintén, nem kísértem figyelemmel, hogy a csapatokból ki az orosz és ki a fehérorosz. Gondolom Egervári Sándor és stábja megnézte a fehéroroszok tavalyi válogatott mérkőzéseit és ebből van képük az ellenfélről.

A beleki edzőközpont pályája

Ha nekem kellene a válogatottat pályára küldeni, én a Bogdán – Szolnoki, Vanczák, Korcsmár, Kádár – Pintér – Koltai, Hajnal, Dzsudzsák – Böde – Szalai tizenegyet kezdetném. Tehát 4-1-3-1-1 rendszerben Böde amolyan árnyékék lenne Szalai mögött, amiből könnyedén váltható ki kétcsatáros játék is a kialakult helyzet függvényében, Koltai, Hajnal és Dzsudzsák szervezné a támadásokat, adná a labdákat a támadóknak, valamint négy hátvédes rendszer előtt Pintér szűrne. Lehet, hogy a mester nem Szolnokival kezd, akkor valószínűleg Vanczák lesz a jobb szélső védő és Mészáros a belső, de én Szolnokit kezdetném. Így derülne ki, hogy mennyire lehet rá számítani, hogy alkalmazkodik a társakhoz, ez kezdőként jön ki jobban, kevésbé akkor, ha 20 percre a végén becserélem. Most lehet kísérletezni, tétmeccsen már nem. A bombaformában lévő Bödét nem szabad kihagyni, lehet, hogy Rudolf már lassan 100 %-os, de ne felejtsük el, hogy ez legfeljebb fizikálisan igaz, kemény meccshiánnyal küzd. A meccshiányt viszont nem a válogatottban kell behozni, hanem a klubjában. Rudolf Gergely a DVTK felkészülési meccsein már játszott, de ezek a meccsek nem róla szóltak eddig, hanem egy alig 17 éves fiatalemberről, Icsó Zsoltról, aki zsákszám szerzi a gólokat. Újabb diósgyőri nagy kedvenc a láthatáron, már rugdossa az első osztály ajtaját keményen, jó lesz megjegyezni a nevét, minek ide afrikai légiósok, alsóbb osztályú szlávok, ha ilyen tehetségeink vannak. Ez igaz a Honvédra is és még jó néhány magyar klubra. Igazán a magyar közönség akkor szerette a magyar focit, amikor magyarok futballoztak magyarokkal. Akkor telt meg az akkori Népstadion kettős meccsekre, napokkal előbb meg kellett venni a jegyeket, ha valaki be akart jutni. Most meg első osztályú meccset 56-an néznek meg. Vicc. Bár akkor a foci is más volt, és nem elhanyagolható tény, hogy a legjobbjaink is itthon voltak. De bízzunk a fiatal tehetségeinkben, ne hagyjuk őket elkallódni, elmegy a kedvük az egésztől, ha elé igazolnak egy afrikai menekültet, vagy egy 35 éves szlovák, vagy román másod-, harmadosztályú játékost, akit favorizálni kell, ha már pénzt adtak érte. Nem kell értéktelennek tekinteni azt, aki ott nevelkedett a klubban és ingyen van. Bocsánat, kicsit elkalandoztam az alap témától, a válogatott meccstől, de ez a jövő. A holnap magyar válogatottjában nem szlovákok, románok, délszlávok és afrikaiak fognak szerepelni.

Fehéroroszország a VB selejtezők európai I csoportjában szerepel Spanyolország, Franciaország, Grúzia és Finnország társaságában. Négy mérkőzésből egyet nyertek meg, otthon Grúzia ellen 2-0-ra, hármat elveszítettek, Grúzia ellen idegenben 0-1, Franciaország ellen idegenben 1-3 és Spanyolország ellen otthon 0-4. Ezzel a csoport negyedik helyén állnak, csak Finnországot előzik meg, de nem elhanyagolható tény, hogy a finnek két mérkőzéssel kevesebbet játszottak, így a vesztett pontokat számítva a fehéroroszok az utolsók. Nem túl veretes eredmény.

Nem láttam sehol, hogy a mérkőzést bármilyen adó közvetítené, így valószínűleg csak helyszíni tudósításokból értesülhetünk arról sajnos, hogy a fiúk hogy játszottak, pedig nagyon kíváncsi lennék rá. Nyilván a török TV nem adja a meccset, magyar stáb meg nem települ ki Belekbe, biztos nagyon drága lenne. Kár.

Azt, hogy ki lesz a bíró, nem tudni, csak annyit, hogy török. Azt azért nem hinném, hogy a török sztárbíró Cüneyt Cakir vezetne a beleki edzőközpontban, inkább valamelyik egészen fiatal FIFA-kerettag fog fújni sejtésem szerint, esetleg Mete Kalkavan, vagy Halis Ozkahya.

A FIFA 2013. január 17-én közzétett legfrissebb világranglistáján Magyarország a 32. helyen áll, Fehéroroszország pedig a 65. A papírforma tehát a mi győzelmünket ígéri, a Tippmix 3,05-ös szorzóval adja a fehérorosz győzelmet, 2,10-es szorzóval a magyart. Meglátjuk, ebből mi realizálódik. Mindenesetre szurkolok nagyon a válogatottnak, az újoncoknak nagyon sikeres helytállást kívánok!

HAJRÁ MAGYAROK!!!