A gyevi bíró és a magyar futballbíró

Egyetértek az MLSZ-szel. Létezik jeles, jó, közepes, elégséges és elégtelen érdemjegy. Ebben az esetben az elfogadható egyértelműen az elégségessel ekvivalens, így megállapíthatjuk, hogy a magyar játékvezetés kettes érdemjegyet kapott. Ennek azért annyira nem kell örülni, láttál már kisdiákot boldogan a kettes érdemjeggyel? Az én gyerekkoromban ezért még verés is járt mellékbüntetésként. Ellenben legyünk rá büszkék. Minden a viszonyítás kérdése. Ha a magyar bajnokság játékvezetése elfogadható, azaz kettes, akkor a spanyol, az angol és az olasz foci játékvezetése egyértelműen elégtelen.

Ezeket boncolgassuk kissé alaposabban, próbáljuk a miérteket megkeresni.

Itthuralde Gonzalez fegyelmez egy Barca - Valencián

Kezdjük a spanyol bajnoksággal. A La Liga-ban a játékvezetőket egy szóval lehet jellemezni. Borzasztóak. Okkal, ok nélkül szórják a lapokat, nagyon tisztelik a nagy csapatokat, különösen a Barcelonát, és a Real Madridot, de a lapokat nekik is nagy teátrális mozdulatokkal mutatják fel. Úgy ugrálnak, mint egy ló, az olimpia díjlovagló versenyein. A nagy klubok ezt ki is használják, a játéktérre varázsolják a Katalán Nemzeti Színházat, a bírók ezeket be is fújják, az ellenfélnél sárga, piros lapokat osztogatnak a semmiért, ezzel elősegítve a Barca győzelmét. A Realnál Cristiano Ronaldo többet fekszik, mint egy futó kurva, és ha esetleg nem fújnak be valamit, indul a előzőekben említett hölgy fürdős változatához kapcsolható hisztéria. A spanyol játékvezetés színvonala jelenleg olyan minősíthetetlen, hogy nem volna szabad FIFA jelvényt adni egyetlen spanyol bírónak sem, annak dacára sem, hogy ők a világbajnokok, igaz nem bíráskodásban, labdarúgásban. Elhiszem, hogy a két nagynak kétes helyzetekben befújnak másokkal szemben, de ez inkább beidegződött dolog, nem csalnak, ilyen botrányosan rosszak.

 

Mark Clattenburg elégedetten teszi el a piros lapot

Az angoloknál újabban vannak gondok. A sokáig tévedhetetlen angoloknál a krach a németországi világbajnokságon ütött be, Graham Poll a horvátoknál két sárga után elfelejtett kiállítani, csak a harmadikra esett le a tantusz. Ez Poll karrierjébe került, de jöttek az újak, többek között Howard Webb és Mark Clattenburg. Ők már semmit sem bíznak a véletlenre, nevük már összeforrt a Manchester Uniteddel, ha ők fújnak, a vörösök győzelme és ehhez való bírói hozzásegítése szinte teljesen garantált. Félő, hogy a háttérben Sir Alex Ferguson keze van és időben lerendezi, hogy ki vezesse a meccset a csapatának. Ferguson ugyanis nem egy angol úriember, hanem egy részeges skót, aki piszok jó edző, de a fair play olyan messze áll tőle, mint lókupec cigánytól a Lordok Háza. Már mindkét bírót beöltöztette a média Manchester United mezbe, és ezen röhög fél Európa. De ezekre a bírókra is rájár a rúd. Webbet ugyan még elkerülte a vizsgálat, de Clattenburg belenyúlt a darázsfészekbe. A hírek szerint a Chelsea – Manchester United mérkőzésen, amit több, jó érzékkel való meccs belenyúlással csalt el a United-nek, leniggerezte John Obi Mikelt és lespanishthugozta Juan Matát. Bizonyíték nincs, de nem volt Luis Suárez negritózása és Terry blackcockozása után sem, mégis eltiltották őket. Na, most mi lesz? Az angol bírók bojkottálni akarják a Chelsea-t, mert merészelte feljelenteni Clattenburg-öt. Hát bojkottálják, a Chelsea, lehet, hogy jól járna egy igazságos bíráskodással, csak spanyol és olasz bíróktól kíméljék meg őket. Mindenki vár a döntésre, az FA mit fog lépni? Mi várható még, mi lesz, ha például Yossi Benayoun-t lezsidózzák? Az érzékenyen érintheti az FA elnökét David Bernstein-t is. Tehát Angliában igen képlékeny a dolog, Egyedit nem tehetnek, nem hagyhatják szó nélkül a Clattenburg-ügyet, mivel hasonló esetekben már keményen büntettek. Ha most nem fognak, azzal beismerik, hogy diszkriminatívak. Ezzel egyértelművé válna, hogy játékos nem niggerezhet, de a bíró igen, játékos nem blackcockozhat, de bíró spanishthugozhat. A vonalat valószínűleg a zsidózásnál lehet behúzni, nem hiszem, hogy Bernstein ennél nagyobb bűnt el tud képzelni a ködös Albionban. Ez ugyanis egy kaszttal és büntetési tétellel feljebb van, vélhetően az ő elmélete szerint. Lehet ez lesz a vége a nagy angol rasszista fociháborúnak. Ki tudja, mert a fegyverek még ropognak.

Andrea Gervasoninak valami nagyon nem tetszik

Az olaszoknál, mint rendesen, egészen elképesztő módon csalnak a bírók. Már a Juventusnak olyan szinten, hogy fanatikus bianconero barátom és kollégám, már könyörögve mondta valamelyik reggel, hogy miért kell csalni, miért nem lehet becsületesen vezetni a meccseket, ahol győz a jobbik. Nos, azért nem, mert ők olaszok. Ahol a volt miniszterelnököt, egyben az AC Milan tulajdonosát megvádolták többek között komoly maffiakapcsolatokkal, így, mire lehet számítani? Don Silvio két unga bunga party között felhívja az általa favorizált meccs bíróját és közli vele, kinek kell nyerni. A bíró meg vagy teljesíti a parancsot, vagy többet nem vezet. A Juventus 49 meccsen nem kapott ki olasz bajnokin zsinórban. Nem tudom a tízet meghaladta volna-e csaló bírók nélkül. A jókor befújt, vagy nem befújt tizenegyesek, a nem észrevett, vagy „tévesen” beintett lesek, az ellenfélből lehetőleg kiállítani stb. A Juventusnál a világon senki sem bundázott többet, vagy legalábbis nem bukott le vele. Többször tiltották el, rakták ki az első vonalból őket, a zebracsíkos szerelés pedig szellemes, ha lesittelik őket, jó a régi ruha. Aztán felálltak, jól játszottak, bajnoki címet nyertek, újra esélyesek lettek és ismét csaltak. Sokat gondolkoztam azon, hogy Torinóban miért szeretik az emberek sokkal, de sokkal jobban a bordó bikákat, a Torinot, a város kevésbé kvalifikált futballklubját, amelyik totál őszinte focit játszva ingázik a Serie A és a Serie B között. Azt hiszem, már tudom. Ha valaki esetleg azt gondolja, hogy csak a Juventusnak csalnak, az bizonyára téved, Csak nem mindenki bukik le, mert biztosan vannak, akik okosan csinálják és nem pofátlanul.

Németh Ádám egyezkedik Sándor Györggyel

Ez eddig az elégtelen, tehát osztályismétlésre küldetett ligák bírói voltak. Most jön az eminensnek ugyan nem mondható, de legalább átcsúszó magyar bajnokság játékvezetői. Amit most kitalált az MLSZ, abban van jó, de van olyan ötlet is, aminek megvalósításához elmeszakértőt kellene kirendelni.

Mindenképpen üdvözlendő dolog a profi futballbírók alkalmazása, a játékvezetői életpálya favorizálása. A jelenleg 80.000.- Ft-os mérkőzésenkénti tiszteletdíj a vezető bírónak, európai mércével mérve nevetséges aprópénz, ha profi bírókat akarunk, akkor ezt minimum 1.000.- €-nak megfelelő forint körüli összegre kellene emelni. Ezt viszont nem tudom, hogy a templom egere szintjén lévő magyar futballklubok hogyan fogják tudni megfizetni, mivel a mostani bírói költségeket is csak nagyon nehezen, vagy sehogy sem tudják kigazdálkodni. Ami viszont számomra megdöbbentő, az, hogy meg akarják tiltani a klubok és alkalmazottjaik részére a játékvezetők értékelésének, minősítésének minden formáját. Ez röviden azt jelenti, hogy kifizetem a bírót, tehát megveszem a szolgáltatását, ha viszont nem vagyok megelégedve a szolgáltatásért, azt szóvá sem tehetem. Ez nonszensz. Ez kb. olyan, mintha Kovács József közfoglakoztatott kubikosnak ki kellett volna ásni heti 17.000.- Ft-ért mondjuk 50 méter árkot, de nem ásta ki, akkor nem lehet értékelni, minősíteni a munkáját. Vagy kikérek egy sört, kifizetem, de pocsék, döglött sört hoztak ki. Miután nem minősíthetem, mosolyogva, jó képet vágva igyam meg, vagy öntsem ki. A helyzet az, hogy az rendeli a muzsikát, aki fizet a cigánynak. Innen egyértelmű, hogy a klubok is kérhessék számon a rosszul végzett munkát a játékvezetőkön, ha már ők fizetik őket. Ezt természetesen kulturált formában gondoltam, de ettől eltiltani a klubokat és alkalmazottjaikat, az antidemokratikus intézkedés. Kulturált formában tehát lehetne bírálni, az előre is vinné a dolgot talán. Ezzel egyébként számtalan fegyelmi ügyet lehet generálni, az amúgy sem nyugis bajnokságban, minden szerdán majd lehet olvasni a Sportban, hogy kit, mennyire tiltottak el, mert nem tetszett neki a bíró munkája, ténykedése. Az egyértelmű, hogy valamennyi mérkőzést több kamera kísér figyelemmel, így a játékvezetői munka minőségét is azonnal meg lehet ítélni. Nyilván nem lehet hiba nélkül vezetni, emberek vagyunk, de törekedni kell rá. Azok a bírók járjanak jól, akik kevés hibával vezetnek és azok rosszabbul, akik sokat hibáznak. Ne fizessenek egyformán jó és rossz ténykedésért. Ez a profizmus lényege. Akik jól vezetnek, legyenek profik, akik rosszul, kerüljenek az amatőr keretbe és vezessenek az NB III-ban, vagy még lejjebb, sokkal kevesebb pénzért. Ez talán motiválná a bírókat, nem azt törvénybe iktatni, hogy mindenki fegyelmi felelősséggel tartozik a saját munkájáért, hibázásaiért köteles fogadni a kritikát, kivéve a magyar futballbírót, no és a gyevi bírót, mert a magyar futballbíró szent és sérthetetlen. Mozogjon a bírói díj és a kifizetés a teljesítményével arányos legyen.

Az a bizonyos ukrán gól, amit Vad II István nagyon elnézett

Az UEFA ajánlásával legyen 5 bíró az eddigi 3 helyett. Azt már mi kitűnően tudjuk, hogy az alapvonalon walkie-talkie-val szteptáncoló bírók legfeljebb a tizenhatoson, divatos szóval a nagy téglalapon belüli szabálytalanságok megítélésében tudnak eredményesen segíteni, látják azt a holt teret, amit a vezetőbíró és az asszisztens nem nagyon lát. Ami miatt viszont kitalálták őket, tehát, hogy a labda a gólvonalon áthaladt-e, vagy sem, abban fingot sem érnek. A képen látszik, hogy Vad II István nézi mereven a helyzetet és nem látja, hogy a labda áthaladt teljes terjedelmével a gólvonalon. Más kérdés, hogy Vad II nem jó helyen állt. Nem a gólvonal elejét, hanem a végét kellett volna figyelnie szerintem. Így csak azt látta, hogy elhagyta a gólvonal elejét, de azt csak sejtette, hogy a végét nem. Hát igen, volt is belőle emberes botrány, Kassainak szerintem az EB döntőjébe került. Értem én, hogy az UEFA miért ajánlja azt, ami már Ukrajnában megbukott. Sepp Blatter a FIFA elnöke teljes felsőtesttel a technikai újdonságok mellett van, a jövőre aktuális brazíliai Konföderációs Kupán már debütál a technikai gólbíró. A játékvezető óráján 2 másodpercen belül megjelenik az, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon, ha igen, azt jelzi. Michel Platini viszont a legnagyobb ellensége a technikai újításoknak, nem akarja, hogy a bírói ítéletek minél pontosabbak legyenek. Az csak feltételezés, hogy kinek a segítségével sikerült az UEFA élére kerülni, gyanítom ebben nagy segítségére volt az orosz és az ukrán alvilág is, nem véletlenül kapta az idei EB-t nagy meglepetésre Lengyelország mellett Ukrajna, de nyilván erősen lobbizott az oroszországi VB odaítélésében is. A számlát pedig valamikor vissza kell fizetni, ha mással nem, csalással. Azt viszont a kifinomult technika nem tud. Mármint csalni, mert a foci nagy üzlet, és az üzleti érdekek már átírják azokat a sportteljesítményeket, amiért a naiv sportkedvelő leül a TV elé, vagy kimegy a stadionba szurkolni.

A magyar labdarúgás vezetőinek már csak azt kell eldönteni, hogy a technikai újdonságokra hajazva, lassan ezt kívánják-e bevezetni, már csak azért is, mert magyar szabadalom is van köztük, a szabadalom tulajdonosa nem túl sok pénzért felszerelné valamennyi NB I-es pályára, vagy hallgatnak Platinire és piszok jó az 5 bíró. Lesarkítva, kinek a valagát akarják fényesebbre nyalni, Blatterét, vagy Platiniét, mert nekünk, magyaroknak, már évszázadok óta valakiét muszáj nyalni.