Minden idők legjobb európai szuperkupa döntője…

Tegnap este Prágában játszották a európai idénynyitót, ami a mindig a BL és az EL győztesének a csatája. Most ezt a Bayern München és a Chelsea vívta. Különleges meccs volt, hiszen Pep Guardiola és José Mourinho egyaránt új csapatával játszotta ezt az edzők személye miatt is jelentős presztizs mérkőzést.

Chelsea góllal kezdődött a meccs, egy remek kontra után. Schürrle kapott labdá a jobb oldalon, középre gurított, majd Torres legszebb napjait idézve. kicsit visszanyúlva jobbal, droppból a bal felsőbe bombázott. Ezt követően is nagyon jó meccset láttunk. Mint azt Guardiola csapatainál megszoktuk, jelentős labdatartási fölényt harcolt ki magának a Bayern, de mindent ki akartak passzolni, így gólveszélyes helyzetet inkább a Chelsea alakított ki magának a szórványos kontráiból. A második félidő elején a Bayern kezdett úgy, ahogy a Chelsea. Ribéry átlövésből egyenlített, talán ez volt az egész meccsen a bajorok első és egyetlen átlövése. A második félidőben végig dominált a Bayern, de vagy meghalt a passz hegyekben, vagy Cech védett fantasztikusan. A bíró is kissé belenyúlt a meccsbe, Ramirest második sárgával, véleményem szerint kissé szigorúan kiállították, így a Bayern emberelőnybe került. A 2x15 perces hosszabbítás váratlanul Chelsea vezetéssel kezdődött. A zseniális Eden Hazard jobb oldalról tolta a labdát beljebb és beljebb, majd kapura lőtt és a labda a mellé nyúló Neuer mellett a kapu közepébe vágódott. Innentől a Bayern támadott, de a Chelsea 10 emberrel hősiesen védekezett. A hosszabbítás hosszabbításában, talán néhány másodperc lehetett hátra, amikor szerencsésen pattant a labda Javi Martinez elé, aki kiegyenlített. Jöhettek a tizenegyesek. Innentől már nyugodtan mondhatjuk, hogy mindkét csapat megérdemelte volna a győzelmet, de nyilván csak egy nyerhetett. Kilenc tizenegyes így-úgy, volt hogy biztosan, volt, hogy szerencsésen, de bement. Lukaku volt az utolsó rúgó, ő volt az első, aki flegmán rúgta, meg is bűnhődött, Neuer védett és vége, a Bayern lett a győztes egy pompázatos, emlékezetes meccsen.

Kicsit a csapatokról. Az FC Bayern, a tavalyi szezonban nyújtott produkciója alapján számomra csalódást keltett. A Jupp Heynckes vezette bajorok szemkápráztató, gyors, biztos játékkal, mindent, ami létezik, megérdemelten zsebeltek be az elmúlt szezonban. Guardiola ezt a játéksítlust annulálta és a Barcelona-féle tiki-takát igyekszik megvalósítani itt is. Pedig ezen túlhaladt az idő, emlékezzünk, ezt a tavalyi Bayern 7-0-ás összesítéssel bizonyította a BL-elődöntőben. Millió labdaérintés, körömpasszok, mintha a 16-oson kívülről nem érne a gól, mindent be akarnak a gólvonalig vinni. Jellemző, hogy a Bayern egyenlítő góljánál Ribéry talán elfelejtette a szabályt, hogy távolról nem lövünk. Én úgy érzem, hogy ebben a játékrendszerben több Bayern játékos nem érzi jól magát, nem tudja azt hozni, amit igazából tud. Ha a továbbiakban is ezt a játékot erőlteti Guardiola, nem hinném, hogy bármit is nyer ebben a szezonban az FC Bayern, kivéve a decemberi klubvilágbajokságot, azt ugye európai csapatnak illik megnyerni, de veszélyben érzem a Bundeslga salátástálját is, nem beszélve a BL-ről, ahol valahol szerintem az egyenes kieséses szakaszban kihullik, kérdés mikor. Ez azért komoly csalódást fog jelenteni a müncheni klub rajongóinak. Érzésem szerint a tavalyi lendületes, remek Bayern gólokal nyert volna tegnap este, tehát ezt én visszalépésnek érzem.

A Chelsean már látszik Mourinho keze nyoma. A csapat lényegesen jobb lett, mint tavaly volt. Van egy káprázatos kapusa Petr Cech személyében, igaz volt is. David Luiz világklasszis játékot nyújtott, bolond lett volna Mourinho eladni, főleg a Barcelonának. Oscar és főleg Eden Hazard zseniális képességű játékosok, meccseket dönthetnek el. Már látom, miért igazolta le a Special One André Schürrlét. Gyors, labdabiztos, remekül ad be, az első gólban elévülhetetlen érdemeket szerzett, valamint az ellenfelet már a saját térfelén folyamatosan letámadja, űzi, hajtja. Ehhez jön még Samuel Eto’o, aki, ha kinyitja a gólzsákot, akkor a Chelsea ellenfeleinek lesz mitől tartania. Egyedül Willan helyzetét nem látom, nem tudom kinek a helyére férne be jelenleg, bár egy sérülésnél azonnal minőségi tartaléka van Mourinhonak a kreatív középpálya vonatkozásában.

Summáva a dolgokat, hiába nyerte a Bayern a Szuperkupát, igaz elképesztő mázlval, de ez most nem számít, a továbbiakban az európai klubfutballban a Chelseanek jósolok sikeresebb szezont. A Chelsea lényegesen jobb benyomást tett, mint tavaly, a Bayern viszont pont az ellenkezőjét. Nem tudom, hány Bayern-fan van, aki visszasírja Heynckest, de gyanítom nem kevés, annak ellenére, hogy nyertek tegnap. Még nem merem kimondani, de ha bejön, amit jósolok és a Bayern ebben a szezonban nem nyer semmit, akkor ki lehet mondani, hogy Guardiola tönkretette a tökéletes Bayern Münchent. Félek tőle, hogy ez így lesz. Kérdés, hogy mit lát a győzelem okozta rózsaszín szemüvegen keresztül Karl-Heinz Rummenigge, Uli Hoeness, vagy Kaiser Franz, azaz Franz Beckenbauer.

Úgyhogy a bajor győzelem ellenére szerintem München felett esőfelhők gyülekeznek…