Bajnokok Ligája - csoportkör - 1. kanyar

Na végre! A show elkezdődött, a feleségek, a barátnők nélkülözni kénytelenek a család férfitagjait keddenként és szerdánként, elkezdődött a Bajnokok Ligája 2012-2013-as szezonja. Szinte csak azok a férfiak hiányoznak a képernyők elől, akik kedvenc TV műsora a Csak csajok, a Nők Lapja Caféra vannak a neten regisztrálva, remekül horgolnak és kötnek, valamint a Kék Osztriga bárba járnak szórakozni.

Az első kör a csoportkörben olyan volt, mint mindig, voltak egészen kiváló, de gyengécske meccsek is, voltak meglepetések, de papírforma meccsek is. Nézzük akkor a történteket.

 

A csoport:

A sorsolás után a papírforma szerint a Porto jut tovább első helyen, a második továbbjutó helyért küzd a Paris SG és a Dinamo Kijev.  Nos, a Paris Saint Germain sima 4-1-gyel intézte el a Dinamo Kijevet, Ibrahimovic, Pastore, Thiago Silva és Alex is gólt rúgott. A Kijevnek semmi esélye nem volt. A másik Dinamo a Zagreb, otthon kapott ki 2-0-ra a Portótól. A horvát futball szégyene, írták a horvát lapok. Szerettem volna ilyen szégyent a Debrecennek, azt hiszem más is. Az első kör után a PSG és a Porto továbbjutását jósolom.

 

B csoport:

Az újdonsült francia bajnok, a Montpellier 2-1-re kikapott otthon az egyre jobban játszó Arsenaltól. A csapat túl van a van Persie utolsó percben való távozását követő sokkon, egyre jobban játszanak. Giroud, a Montpellier volt csatára már az Arsenalban játszik, Podolski beilleszkedése a legjobb úton halad., azt hiszem, az ágyúsok hamarosan rendben lesznek és jobbak lesznek, mint tavaly. A Schalke megérdemelten győzött az Olympiakos oroszlánbarlangjában. Ott nem sokan fognak nyerni, tehát a gelsenkirchen-iek nagyon értékes három ponttal gazdagodtak. A forduló egyetlen magyarja, Megyeri Balázs, az Olympiakos kapusa, önmagához és másokhoz mérten is gyengén, bizonytalanul védett véleményem szerint, akármennyire igyekszik a magyar média elsikálni és elmismásolni a dolgokat.. Nem csodálkoznék, ha a következő meccsen Roy Carroll védene, ugyanis az edző helyében egyáltalán nem lennék nyugodt, ha Megyeri áll a kapuban, legfeljebb szükségmegoldásként, ha Roy Carroll másnapos. A meg nem adott gól erősen véleményes, megköszönheti Megyeri a bírónak, de az elgondolkodtató, hogy Papadopoulos (Schalke) magasabbra ugrott, mint Megyeri kinyújtott két kézzel. Huntelaar góljáról nem tehet, de a tizenegyest sem ő hárította, hanem a kapufa. Az első kör után az Arsenal és a Schalke továbbjutását várom.

 

C csoport:

Érdekes csoport. Az atomjaira hullott Milan, a BL-hez képest nem túl acélos Anderlecht, a precíz Zenit, és a fekete ló Málaga. A Milan simán kikaphatott volna a Giuseppe Meazzában, de egy zero-zero ikszre kihúzta az Anderlecht ellen. A BL újonc Málaga viszont sima 3-0-lal elintézte a Zenitet. Kerzhakov EB formában van, nincs olyan helyzet, amit ne tudna elbénázni. A Milannál nagyon nagy bajok vannak, ha nem lépnek, akár kiesési gondjaik is lehetnek a Serie A-ban. Itt nem lesznek, mert abszolút simán ki fognak pottyanni. Kérdés, győzelmük lesz-e egyáltalán? Ennek megfelelően a Málaga és a Zenit továbbjutását várom.

 

D csoport:

A halálcsoport. Már kedden találkozott a Bernabeu-ban a Real Madrid és Manchester City. Óriási, fordulatos mérkőzésen győzött a Real 3-2-re. Akkor fordított a Madrid, amikor már elhitte a City, hogy viszi mind a három pontot, de a végén egy sem lett belőle. Ennek a meccsnek az árnyékában a Borussia Dortmund nagy nehezen, egy utolsó pillanatban lőtt Lewandowski góllal mattolta az Ajaxot. Innen a Manchester City és a Real Madrid továbbjutását várom az első forduló történései alapján.

 

E csoport:

Érdekes csoport, bár elég egyértelműek az esélyesek. A Chelsea és a Juventus meccse remek volt. A gólokat BL újoncok vágták. Oscar most mutatta meg a világnak, hogy Roman Abramovich miért nyúlt érte ilyen mélyen a zsebébe, elképesztő klasszis két góllal, a második gól világklasszis gól volt. Ellenben a kétgólos vezetés kevés volt. Az európai klubfutballba visszatérő Juventus lassan, de biztosan ledolgozta a londoniak előnyét. A másik meccsen a Shakhtar Donetsk 2-0-ra, a vártnál kissé nehezebben győzött az abszolút BL újonc dán Nordsjaelland ellen. A továbbjutók a Chelsea és a Juventus lesznek véleményem szerint.

 

F csoport:

Nagy meglepetésre a Lille otthon 3-1-re kikapott az általunk jól ismert BATE Borisov-tól. Néhány hete még az idegenbeli 1-1 után azt hittük, továbbjuthat a Debrecen Nyíregyházán. Nem a bűnbaknak kikiáltott és eltávolított Ramos miatt kaptunk ki és búcsúztunk el a BL-től, hanem, azért mert a BATE sokkal jobb csapat. A másik meccsen a Bayern München az eredményt nézve nem, de a látottak alapján simán verte a Valenciát 2-1-re. Szerintem ebből a csoportból a Bayern München és a BATE Borisov fog továbbmenni.

 

G csoport:

Mindenki azt gondolta, hogy a Barcelona otthon egy egészen sima mérkőzésen lelépi a Szpartak Moszkvát. Az, hogy nem így lett, mindkét csapatnak köszönhető. A Barcelona nagy önbizalommal játszott, nem hitték el, hogy itt bármi gondjuk lehet. Egészen az 59-ik percig, amikor a Szpartak 2-1-re átvette a vezetést. Vagy tíz perc kellett, hogy a Barca összeszedje magát, aztán helyreállt az élet rendje. Tello egyenlítő góljánál már lehetett tudni, hogy nyer a Barca, 3-2 lett a vége, kopírozván a keddi Realt, de azért jelentősen gyengébb ellenféllel szemben. Figyelmeztető kell, hogy legyen a katalánoknak, hogy ha lebecsülnek valakit, attól még ők is könnyen kikaphatnak, tehát senki ellen nem mehetnek fel a pályára nagy arccal, főleg úgy, hogy véleményem szerint ez a Barca nem az a Barca, amit évekig láttunk.  A Celtic és a Benfica olyan meccset játszott, ami után vissza kellene fizetni a belépők árát. Az összefoglaló hossza az összeállításokkal együtt kb. fél perc volt, ez szerintem világcsúcs. Továbbjutónak a Barcelonát és a Szpartak Moszkvát várom.

 

H csoport:

Sir Alex Ferguson azt nyilatkozta, hogy a Manchester United négy-öt góllal is győzhetett volna. Így igaz, de ezzel az erővel szerintem a Galatasaray is győzhetett volna két-három góllal. A Unitedből véleményem szerint negatív irányban kilógó, időnként idegbeteg benyomását keltő Nani azt nyilatkozta, hogy hatalmas bravúrral védte a kapus a büntetőjét. Erre szokták mondani: pofája az van. Attól függ, honnan nézzük. Szerintem ritka szarul rúgta. A nekifutásnál topogott, várta, hogy a kapus elmozduljon, de az, az istennek sem akart. Így maga alól, gyengén, még csak nem is jól helyezve rúgta a bal sarok irányába. Elsősorban Nani az oka a kimaradt büntetőnek. Nem vitás, valószínűleg az idén az a szégyen nem esik meg a Uniteddel, hogy kiessen a csoportkör után, de az biztos, hogy a Manchester City csoportjában a City helyén nagy pénzben nem fogadnám le a továbbjutásukat. A portugál Braga meglepetésre otthon kikapott a kolozsváriaktól, de ez szerintem csak az Európa Liga helyéről fog dönteni. A Braga edzője, José Peseiro azt nyilatkozta, hogy nem érdemeltek vereséget. Dehogynem. Egyetlen egy helyzetet sem értékesítettek a portugálok, viszont kaptak kettőt, A CFR Cluj még okozhat meglepetést, de szerintem a csoportból várhatóan a Manchester United és a Galatasaray jut tovább így első blikkre.

 

Az első kör non plus ultrájának a Chelsea fiatal braziljának, Oscarnak a második gólját tekintem, gyönyörű találat volt ezt még sokat fogjuk látni. A non minus ultra, a leggázabb viszont Aleksandr Kerzhakov játéka, aki a jobbnál jobb helyzeteket tékozolja el, ennek is köszönhetően csapata a Zenit is 3-0-ra kikapott Málagában. Nem tudom, hogy Luciano Spalletti meddig viseli még ezt, már nem hiszem, hogy sokáig, helyette ha bárkit beküld az ifiből, több gólt fog rúgni, mint az orosz válogatott csatár.